Von der Leyen, des de Kíiv, a favor d'un tribunal especial per als crims de guerra de Rússia

Militars ucraïnesos confirmen que una de les brigades russes que intenten prendre Bakhmut ha fugit de les seues posicions i han deixat enrere 500 cadàvers

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski saluda a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant una trobada aquest dimarts a Kíiv
Volodímir Zelenski saluda Ursula von der Leyen, durant una trobada aquest dimarts a Kíiv / Stepan Franko (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha ratificat des de Kíiv el seu suport a la creació d'un tribunal especial per a jutjar els crims de guerra de Rússia a Ucraïna. Un paper que correspondrà al Tribunal Penal Internacional de la Haia, ha afegit.

"Treballem diàriament per a recaptar proves i registrar tots els crims", ha afirmat, després de reunir-se a la capital ucraïnesa amb el president del país, Volodímir Zelenski, per a insistir que l'objectiu és "fer justícia" i "assegurar-se que els criminals de guerra" no escaparan.

La presidenta de la CE s'ha referit ací a la creació del que ha denominat un Centre Internacional per a la persecució de la guerra d'agressió contra Ucraïna, integrat en un equip conjunt d'investigació.

En la seua visita a Kíiv, la presidenta de l'executiu comunitari ha avançat que la CE treballa en un nou paquet de sancions que inclourà nous mecanismes per a garantir que Rússia i els seus aliats no aconseguisquen burlar les que ja estan en vigor.

Entre les novetats d'aquest onzé paquet de sancions, la presidenta ha destacat la inclusió de “productes de tecnologia avançada i components d'avions”, que no poden entrar a Rússia encara que la destinació final estiga en altres països.

“Si veiem que els productes que van de la UE a tercers països acaben a Rússia podrem proposar als estats membres que sancionen l'exportació d'aquests productes”, ha anunciat Von der Leyen.

Militars ucraïnesos confirmen la “fugida” d'una brigada russa de Bakhmut

Mentrestant, la guerra continua i la Tercera Brigada Separada d'Assalt de les forces armades d'Ucraïna ha confirmat aquest dimecres que una de les brigades russes que intenten conquistar Bakhmut ha abandonat les seues posicions i han deixat enrere "500 cadàvers".

"És oficial, la informació del líder de la companyia militar privada russa Wagner, Ievgueni Prigojin, sobre la fugida de la Brigada Separada Mecanitzada número 72 de les forces armades russes i sobre els 500 cadàvers que els russos han deixat allí és certa", es llegeix en el missatge publicat en el compte oficial de la brigada ucraïnesa.

En un dels seus vídeos sobre la situació al front, Prigojin havia acusat prèviament la Brigada 72 de l'exèrcit rus d'abandonar les seues posicions després d'haver perdut "tres quilòmetres quadrats" en una zona "estratègica" on els russos van tindre 500 baixes. "Van agafar les seues coses i van fugir sense més ni més", va dir Prigojin.

En el seu missatge, la Tercera Brigada Separada de l'exèrcit d'Ucraïna assegura haver eliminat en dos dies 64 combatents russos i haver-ne ferit 87 més al sud-est de Bakhmut.

Rússia va llançar la seua ofensiva sobre Bakhmut a l'agost. Malgrat que controla la major part del territori, les forces russes continuen sense expulsar per complet els ucraïnesos d'aquesta ciutat d'importància secundària en la conquista de la qual han invertit copiosos recursos tècnics i humans.

Ucraïna també ha tingut baixes importants en la defensa de Bakhmut. Kíiv justifica la seua insistència a defensar les seues últimes posicions a la ciutat en els beneficis que li suposa desgastar les tropes russes i evitar que inicien accions ofensives en altres segments del front.

Mor un periodista de l'agència francesa AFP en un bombardeig a prop de Bahhmut

D'altra banda, un periodista de l'agència francesa AFP ha mort aquest dimarts a conseqüència d'un bombardeig a prop de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut.

El mort, Armen Soldin, de 32 anys, viatjava amb quatre companys de la mateixa agència i amb un grup de militars ucraïnesos quan van ser víctimes d'un bombardeig als voltants de Txàssiv Iar.

"La seua mort és un recordatori terrible dels riscos i perills que afronten els periodistes que cobreixen diàriament el conflicte a Ucraïna", ha recalcat el president d'AFP, Fabrice Fries, que ha admes que "l'agència està destrossada".

Armen Soldin, periodista d'AFP mort a Ucraïna
Armen Soldin, periodista d'AFP mort a Ucraïna / AFP

Quinze periodistes i professionals de la informació van morir a Ucraïna l'any passat, segons el Comité per a Protegir els Periodistes (CPJ).

També et pot interessar

stats