El rus Dmitri Muràtov subhasta el Nobel de la Pau i recapta 98,3 milions per als xiquets d'Ucraïna

El fundador del diari Novaya Gazeta ha aconseguit la màxima recaptació en la història per una medalla d'un Premi Nobel

El Premi Nobel de la Pau Dmitry Muratov mostra la medalla per a la subhasta
El Premi Nobel de la Pau, Dmitri Muràtov, mostra la medalla per a la subhasta / Reuters
21 de juny 2022 - 09:04

L'últim Premi Nobel de la Pau, el periodista rus Dmitri Muràtov, ha recaptat 103,5 milions de dòlars (98,3 milions d'euros) després de posar en subhasta la medalla del premi, una peça de 175 grams d'or de 23 quirats. El fundador i director de periòdic dissident Novaya Gazeta, tancat per la pressió de les autoritats russes, destinarà els guanys íntegrament a Unicef per a ajudar els xiquets i les xiquetes d'Ucraïna.

La licitació, que va ser conduïda per la casa Heritage, ha marcat un rècord històric. Encara que altres medalles guanyades per altres Premis Nobel han sigut venudes o subhastades en el passat, mai cap va arribar a aconseguir ni tan sols la desena part d'aquesta. De fet, la medalla més cara s'havia venut per 4,76 milions de dòlars en 2014.

Abans de començar la subhasta, Muràtov va recordar que el 40% dels 16 milions de persones refugiades d'Ucraïna són menors i que dos terços han hagut de deixar les seues llars per la invasió russa, un fet que no havia passat amb tanta rapidesa en un conflicte en tan poc de temps. "Han matat el seu passat i ara volen destruir el seu futur", va dir.

Detall de la medalla d'or que ha subhastat el Premi Nobel de la Pau
Detall de la medalla d'or que ha subhastat el Premi Nobel de la Pau / David Dee Delgado (Reuters)

L'informador va demanar a l'audiència adinerada que assistia a la licitació que es posara un moment en el lloc d'aquests xiquets i xiquetes, i va recordar el cas d'un menut ucraïnés amb qui va entropessar als carrers de Rússia que li va demanar diners per a recarregar el telèfon per a telefonar la mare, que continuava a Ucraïna.

El periodista rus, que encara viu a Moscou tot i l'assetjament que pateix el seu periòdic i ell mateix —recentment va ser atacat en un tren amb pintura roja per la seua oposició a la guerra—, va dir que esperava que el seu gest servira d'inspiració i que altres persones es decidisquen a desfer-se d'alguns béns per a ajudar els menuts ucraïnesos.

La casa Heritage va renunciar a cobrar les taxes que solen pagar-se a les subhastes, per la qual cosa l'import complet anirà destinat a Unicef.

Subhasta i venda, una eixida per al Nobel no tan infreqüent

El gest de Dmitri Muràtov té un precedent en el del científic danés Niels Bohr, guanyador del Nobel de Física el 1922, que durant la Segona Guerra Mundial també va subhastar la seua medalla a benefici de l'Auxili Finlandés, que ajudava també refugiats de guerra.

També hi ha hagut vendes menys "altruistes" i per necessitats econòmiques, com la que va protagonitzar el 2015 Leon Lederman, el Nobel de Física del 1988, per a poder costejar-se les despeses mèdiques als Estats Units.

Acabada la licitació, Dmitri Muràtov mostra un exemplar de 'Novaya Gazeta', el diari rus que va fundar i dirigir
Acabada la licitació, Dmitri Muràtov mostra un exemplar de 'Novaya Gazeta', el diari rus que va fundar i dirigir / David Dee Delgado (Reuters)

També et pot interessar

stats