Ricardo Martínez (Metges sense Fronteres): “A Gaza no hi ha ajuda humanitària”

El cooperant afirma que el nombre de camins és ridícul i que hi ha tanta gent als hospitals que són ja pobles

Ricardo Martínez, coordinador de logística d’emergències de l’ONG Metges sense Fronteres / À Punt NTC

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha assegurat que la guerra a Gaza serà llarga perquè acabar amb Hamàs costarà més d’uns mesos. Així li ho ha dit a l'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, que més tard s’ha reunit amb el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu.

Al mateix temps, Israel ha anunciat que inicia pauses humanitàries al sud de la Franja, però redobla l'ofensiva militar amb bombardejos letals. Davant d'aquesta situació els hospitals estan col·lapsats i sense recursos. La població té por de morir per les bombes i per les malalties. Ricardo Martínez, coordinador de logística d’emergències de l’ONG Metges sense Fronteres ha afirmat en declaracions a À Punt que el que s’està vivint a Gaza és “l’apocalipsi”. “Els hem obert les portes de l’infern”, diu, mentre es fa creus que un ésser humà siga capaç de fer això a un altre. “És inexplicable”, sentencia. 

Aquest metge cooperant acaba d'arribar de Gaza després d'un mes allí i afirma que la població que no ha mort al cap de dos mesos de conflicte entre Hamàs i Israel, que ja ha causat la mort de vora 18.000 persones, intenta sobreviure en unes condicions pèssimes.

Les condicions de trobar menjar i aigua són molt escasses i la gent lluita per subsistir dia a dia sense garanties. “Malgrat que planifiques el dia amb antelació per a poder sobreviure no vol dir que ho aconseguisques”, afirma. 

Amb els hospitals plens de persones refugiades, la falta de subministraments i el bloqueig, el coordinador de Metges sense Fronteres és contundent sobre l'ajuda humanitària. Considera que no existeix perquè el nombre de camions que entren a la Franja de Gaza és ridícul i els hospitals estan plens de gent. “Els hospitals són ja pobles”, assegura. 

Martínez destaca la situació que hi viuen els xiquets, que estan sentint el soroll de les bombes mentre juguen com si no passara res. “Què tenen en el cap aquests pobres xiquets per a arribar a aquest límit”, es pregunta. 

Tot plegat, el metge reconeix que aquesta és de les pitjors crisis humanitàries que ha viscut en la seua llarga carrera de cooperant.

També et pot interessar

stats