El Partit Republicà comença a donar l'esquena a Donald Trump pel fracàs en les eleccions de mig mandat

L'allau de crítiques contra l'exmandatari posa en perill les seues aspiracions d'optar a la carrera presidencial en 2024 i tornar a la Casa Blanca 

A l'esquerra, Donald Trump; i a la dreta el governador de Florida, Ron DeSantis, qui es perfila com a favorit per a encapçalar la candidatura republicana a les presidencials de 2024
A l'esquerra, Donald Trump; i a la dreta el governador de Florida, Ron DeSantis, qui es perfila com a favorit per a encapçalar la candidatura republicana a les presidencials del 2024 / Gaelen Morse, Marco Bello (Reuters)

Als Estats Units continua per tercer dia l'escrutini de les eleccions legislatives, també conegudes com de mig mandat, sense grans canvis. El Partit Republicà manté un avantatge lleuger a la Cambra de Representants —equivalent al Congrés—, amb 207 dels 218 escons que necessiten per a controlar-la, mentre que el Demòcrata en té 184. Al Senat, en canvi, la situació està molt menys clara: dels cent escons, en tenen assegurats 49 i 48, respectivament. 

Passada la ressaca electoral i a l'espera de confirmar-se com serà la configuració de les cambres legislatives, ambdues formacions posen ja la mirada en el futur, la carrera presidencial de 2024. En les fileres republicanes comença a estendre's el malestar per la tebiesa dels resultats obtinguts en els comicis, lluny de la "marea roja" que, segons havien pronosticat, agranaria els progressistes. La derrota dels candidats impulsats per l'expresident Donald Trump (2017-2021) ha generat moltes crítiques internes i inclús posa en perill la seua operació per a tornar a la Casa Blanca. Hi ha moltes veus que el retreuen per haver donat suport a persones sense experiència política en la contesa electoral i ja hi ha qui insinua que hauria de deixar de ser la cara visible del partit. Un posicionament que perjudica les aspiracions de l'exmandatari de tornar a encapçalar la candidatura republicana a les presidencials de 2024.

Ell ja ha manifestat en diverses ocasions que vol repetir i, de fet, aquest dimarts 15 de novembre tenia previst fer l'anunci oficial en un gran acte. No obstant això, alguns dels seus assessors li han aconsellat que ajorne l'oficialització de la candidatura perquè consideren que ara l'atenció ha d'estar centrada a Geòrgia, un estat que encara està en lliça en aquestes darreres eleccions legislatives i que resulta clau perquè pot decantar la balança. El 6 de desembre se celebrarà una segona volta entre el candidat republicà i el demòcrata, ja que cap dels aspirants ha superat el llindar del 50% dels vots en primera ronda.

Crítiques en els mitjans

També alguns mitjans de comunicació conservadors del país han començat a donar l'esquena a Trump. Els diferents articles apareguts en rotatius i televisions de dretes i pròximes al Partit Republicà mostren una distància cada vegada més clara amb l'expresident, en un moment en què tot el món dona per fet que pensa presentar-se a la reelecció.

El diari conservador New York Post (propietat del magnat Rupert Murdoch) publicava aquest dijous en portada una caricatura del magnat amb un cap descomunal, assegut en un mur, i diu que Trump "ha sabotejat" les eleccions de mig mandat en proposar candidats republicans equivocats. En un article d'opinió, el periodista John Podhoretz el descriu com un dirigent “tòxic”: "El que suggereixen els resultats de dimarts a la nit és que Trump és potser el repel·lent de vots més profund en la història moderna dels Estats Units", escriu en el rotatiu que fins fa poc servia d'altaveu a l'expresident.

The Wall Street Journal, considerat portaveu del món financer, també apunta directament a ell com a responsable de la decepció electoral. "Els candidats republicans de Trump fracassaren en estats que eren clarament guanyables. Tal vegada aquestes derrotes són el que el partit necessita escoltar abans de 2024", anota el consell editorial en una peça d'opinió titulada "Trump és el perdedor més gran del Partit Republicà".

I a mesura que ell perd popularitat, el reelegit governador de Florida, Ron DeSantis, guanya favoritisme dels mitjans, fins i tot en Fox News, el favorit del mateix Trump durant anys: "Ron DeSantis és el nou líder del Partit Republicà", resa el titular d'una peça d'opinió de Fox signada per Liz Peek. La periodista escriu que "els republicans estan preparats per a continuar avant sense Trump".

També et pot interessar

stats