Reporters sense Fronteres denuncia l'assassinat de 50 periodistes el 2020
387 professionals de la informació han estat empresonats per fer el seu treball, 14 d'ells relacionats amb la Covid.
El 2020 han sigut assassinats 50 informadors, segons dades del balanç anual d'agressions contra periodistes al món realitzat per Reporters sense Fronteres (RSF). Tot i que la xifra de professionals de la informació que perden a la vida en zones de guerra continua minvant, el nombre de periodistes assassinats en països en pau ha augmentat.
La Covid-19 ha fet que les cobertures informatives s'hagen reduït enguany, però la quantitat de persones assassinades en l'àmbit de la seua activitat professional s'ha mantingut estable respecte a l'any passat, quan van matar 53 periodistes.
El nombre de periodistes assassinats en països considerats “en pau” ha superat l'any 2020 el 68%: huit a Mèxic, quatre a l'Índia, quatre al Pakistan, tres a les Filipines i tres a Hondures. El 32% restant es distribueix en zones en guerra o amb conflictes d'intensitat mitjana o baixa.
A més, el 2020 ha augmentat 21 punts el percentatge de professionals de la informació assenyalats i eliminats de manera deliberada, un 84% dels assassinats registrats. En aquesta línia, el secretari general de RSF, Christophe Deloire, assegura que els periodistes “cada vegada pateixen més atacs quan investiguen o informen sobre temes delicats”, la qual cosa posa en risc el dret a la informació “de tots els éssers humans”.
Pel que fa a les cobertures més perilloses de 2020, els casos de corrupció local i malversació de fons públics han estat darrere de deu morts, mentre que set periodistes van ser assassinats quan informaven sobre protestes. Les investigacions sobre la màfia i el crim organitzat van ser el motiu pel qual mataren quatre periodistes.
Màxim històric d'empresonaments
En el balanç anual de periodistes empresonats, segrestats i desapareguts, RSF en va comptabilitzar un total de 387 que estaven a la presó per informar, un nou màxim històric.
També ha augmentat un 35% el nombre de dones detingudes arbitràriament, una tendència alcista que està directament relacionada amb l'inici de la pandèmia. En aquesta línia, 14 periodistes han sigut empresonats per la seua cobertura sobre la Covid-19.