Les relacions amb Rússia i la visió d'Europa tensionen el debat entre Macron i Le Pen

El liberal va retraure a la rival la proximitat a Putin i la inconcreció del projecte europeu, mentre que la ultradretana va admetre que busca “una profunda renovació” en les relacions internacionals

Els dos aspirants a la presidència de França en el plató de televisió on van mantindre el debat preelectoral
Els dos aspirants a la presidència de França en el plató de televisió on van mantindre el debat electoral / Reuters

La relació amb Rússia i la diferent visió sobre Europa i els països comunitaris van ser els principals punts de fricció en el debat televisat d'aquest dimecres entre els dos candidats a la presidència de França, el liberal Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen, quatre dies abans del vot definitiu.

El candidat a la reelecció va acusar la seua rival de dependència del poder rus, pel crèdit que va sol·licitar en 2015 per a finançar el seu partit a un banc pròxim a Moscou, mentre que Le Pen li va retraure que volia "substituir la ciutadania francesa per l'europea".

Durant el cara a cara emés per les principals cadenes del país, Macron es va mostrar més segur, fins al punt de semblar per moments arrogant. "Deixe de confondre-ho tot", li va arribar a amollar el president a Le Pen, a la qual cosa la seua rival li va respondre: "No em done lliçons".

Al capdavant en els sondejos, Macron va seguir la mateixa línia política que ha mantingut en el seu mandat, davant el "profund" canvi que promet la seua rival. Macron va aprofitar alguns punts febles de Le Pen, com la seua proximitat al president rus, Vladímir Putin, la inconcreció del seu projecte europeu o algunes incoherències en el seu programa econòmic.

L’aspirant es va mostrar més sòlida que fa cinc anys, però no va firmar cap victòria clara en el debat que puga permetre-li canviar la tendència desfavorable dels sondejos en les últimes setmanes. "Quan vosté parla de Rússia, parla del seu banquer", li va retraure el president, qui va afirmar que la postura de Le Pen enfront de la invasió d'Ucraïna "no és independent".

"Soc una patriota. Defendré tota la meua vida França i els francesos. El que vosté diu és fals", va respondre l'aspirant, que va recordar que Macron també va rebre a Putin a França.

El següent punt de fricció entre els dos candidats a la presidència va vindre arran de la política europea, quan Macron va acusar el seu oponent d'ocultar en el seu programa la seua proposta d'abandonar l'euro. La ultradretana va rebutjar que tinga previst iniciar l’eixida de la Unió Europea, encara que va admetre buscar "una profunda renovació" per a buscar una aliança de nacions.

"Més cotxes alemanys a canvi de sacrificar els ramaders"

Le Pen va acusar Macron de no defendre els interessos dels francesos a Europa i promoure la "multiplicació de tractats de lliure comerç per a vendre més cotxes alemanys a canvi de sacrificar els ramaders" francesos.

En aquest sentit, Macron va apostar per l'eix francoalemany i va dir que "és necessària una Europa més forta i més íntegra" i va assegurar que Le Pen "menteix i oculta el seu projecte".

Sobre el poder adquisitiu, l'aspecte que, segons els politòlegs, va permetre a Le Pen pujar en els sondejos i acostar-se a la victòria en un període de pujada dels preus per la guerra d'Ucraïna, Macron va considerar les seues propostes "poc efectives".

La candidata va apostar per una baixada de l'IVA de l'energia "de manera perenne" cosa que, segons Macron, beneficiaria les rendes altes i no els més desfavorits, i va defendre el bloqueig dels preus que ja ha posat en marxa i que, va dir, "ha permés que França tinga la meitat de la inflació que Espanya".

Le Pen programa abandonar el mecanisme europeu de fixació de preus de l'energia, una proposta que Macron considera "poc realista".

També et pot interessar

stats