El Regne Unit es planteja frenar la desescalada pel repunt de contagis

Les autoritats sanitàries del país estan preocupades per l'expansió de la variant Delta, un 40% més contagiosa que la mutació britànica del virus 

Cues per a vacunar-se davant el centre de salut Belmont, a Harrow (Londres)
Cues per a vacunar-se davant del centre de salut Belmont, a Harrow (Londres) / Henry Nicholls (Reuters)

Les autoritats britàniques s'estan replantejant l'actual rumb del procés de reobertura que va iniciar-se al mes de maig després de constatar en els últims dies un cert repunt en els contagis diaris per coronavirus, segons han reconegut fonts oficials. La data marcada inicialment en el calendari que indicava el final de la desescalada, el pròxim 21 de juny, podria ballar a causa de l'avanç de la variant índia de coronavirus pel país (Delta, segons la nova nomenclatura de l'Organització Mundial de la Salut).

Alguns mitjans com ara The Telegraph i el Financial Times apuntaven el cap de setmana que el govern britànic està preparant nous plans de contingència que retardarien dues setmanes més, és a dir, fins a principis de juliol, la flexibilització de les restriccions que es van decretar al gener per a frenar una segona onada de contagis explosiva.

"Quan vam dissenyar la desescalada ja teníem en ment la possibilitat de fer canvis abans del 21 de juny", va assenyalar diumenge el ministre de Sanitat del Regne Unit, Matt Hancock. Segons el responsable sanitari, darrere de la cautela amb què el govern de Boris Johnson es planteja l'alçament de restriccions en el futur immediat està la variant Delta, un 40% més contagiosa que la britànica.

"És més difícil bregar amb aquest virus amb la nova variant Delta", ha reconegut el ministre. Tot i això, assegura que les vacunes protegeixen contra aquesta mutació igual que amb les altres variants, sempre que s'administren les dues dosis que contempla la pauta d'immunització. "La bona notícia és que la vacuna encara és efectiva. Tothom ha de rebre la segona dosi perquè, només amb la primera, no és tan efectiva", ha explicat. El Regne Unit és un dels països del món on la vacunació està més avançada, i quasi el 60% de la població ha rebut almenys la primera dosi de Pfizer, Moderna o AstraZeneca, els tres antígens amb què s'està immunitzant la població. El percentatge de persones que han completat el cicle, amb les dues injeccions, és del 40%, segons les xifres del portal Our World in Data.

S'espera que el gabinet liderat per Boris Johnson comunique el pròxim 14 de juny la seua decisió final sobre si manté l'alçament de les restriccions el dia 21 de juny, mentre la propagació del virus continua en ascens des de mitjans de maig. Segons les últimes dades oficials, el Regne Unit va registrar diumenge 5.223 contagis en 24 hores. En només una setmana, la mitjana de casos en set dies ha passat de vora 3.000 positius a superar els 4.600.

També et pot interessar

stats