L'avanç de la variant índia amenaça de frenar la desescalada al Regne Unit

El coronavirus no deixa de mutar: troben al Vietnam una nova variant més contagiosa que mescla les mutacions índia i britànica

Protesta negacionista a Londres, el passat dissabte, 29 de maig
Protesta negacionista a Londres, el passat dissabte, 29 de maig / Henry Nicholls (Reuters)

L'avanç de la variant índia del coronavirus amenaça el pla de desconfinament del Regne Unit, que contempla eliminar totes les restriccions socials decretades a principis d'any i facilitar els viatges internacionals a partir del 21 de juny.

El creixement de contagis ha sigut significatiu en l'última setmana, segons evidencia el recompte independent elaborat per la Universitat Johns Hopkins. La mitjana de casos registrats en set dies s'ha disparat, en passar de poc més de 2.000 el 24 de maig a superar els 3.000 el dia 30. Un repunt que preocupa les autoritats sanitàries i que s'està produint tot i que el Regne Unit és un dels països més avançats del món en la vacunació contra la Covid-19: més del 57% de la població ja té almenys la primera dosis de l'antigen. 

El vicepresident del comité conjunt de vacunació i immunització (JCVI, en anglés), Anthony Harnden, reconeixia el cap de setmana que el país haurà de procedir amb "cautela" tant si conclou com si no la desescalada en la data prevista. En declaracions a la cadena pública BBC, afirmava que el govern britànic i les veus expertes que l'assessoren optaran per la prudència en l'execució del pla de desconfinament, entre altres motius perquè encara no ha finalitzat el programa de vacunació nacional. "Fins i tot si ens desconfinem [el 21 de juny], si algú està en una situació vulnerable, particularment si no ha sigut vacunat, ha de continuar sent cautelós", va alertar Harnden.

La variant índia impulsa els nous casos

L'executiu liderat pel conservador Boris Johnson preveia culminar el proper 21 de juny l'alçament del confinament imposat al gener al Regne Unit per l'explosió de contagis i l'adversa situació epidemiològica al país. En els últims dies ha indicat, tot i això, que el pla podria retardar-se pel recent increment dels positius provocat per l'avanç de la variant de coronavirus procedent de l'Índia (anomenada B.1.617.2). Segons dades difoses la setmana passada, fins al 75% dels nous casos de Covid-19 detectats al Regne Unit corresponen a aquesta variant, més transmissible encara que la denominada "variant britànica" predominant fins ara al país (B.1.1.7).

Aquest diumenge les autoritats sanitàries han comunicat 3.111 nous casos, un 30% més que fa una setmana, i sis morts, mentre que 24,9 milions de persones han rebut ja dues dosis de la vacuna. Des de l'inici de la pandèmia al març de 2020, s'han comptabilitzat 4,5 milions de positius i un total de 128.043 defuncions.

El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha admés que, tot i que l'augment de casos era previsible per la flexibilització de les restriccions, és encara prompte per a confirmar si el 21 de juny es podran eliminar totes les limitacions, ja que la situació epidemiològica és canviant.

La creixent prevalença de la variant índia al Regne Unit ha portat veïns com ara Alemanya i França a restringir l'accés de ciutadans i ciutadanes britànics als seus territoris, on han de complir diversos dies de quarantena, entre altres condicions sanitàries.

Nova variant al Vietnam que mescla la mutació índia i la britànica

El coronavirus, mentrestant no deixa de mutar. Al Vietnam han detectat una nova variant híbrida, que mescla les mutacions índia i britànica, segons informen diversos mitjans locals. En declaracions pel portal oficialista VnExpress, el ministre de Sanitat, Nguyen Thanh Long ha apuntat que "més concretament, és la variant índia amb mutacions que originalment pertanyen a la variant britànica". L'han descoberta en investigar la seqüència del genoma del virus en alguns nous infectats al país indoxinés. El ministre ha apuntat que podria ser més infecciosa i resistent tant a les vacunes com als anticossos que anteriors variants. 

Les autoritats sanitàries, que han informat ja de la nova mutació a la comunitat científica, tenen clar que està darrere de l'augment de casos al país, que s'han disparat l'últim mes. Vietnam registra en les últimes setmanes la pitjor onada de contagis des de l'inici de la crisi sanitària, i ha assolit xifres rècord en casos diaris. La situació preocupa les autoritats, que fins al moment han aconseguit contindre amb gran encert la propagació del virus. Des que es va desencadenar la quarta onada, el passat 27 d'abril, el Vietnam ha registrat al voltant de 3.600 contagis comunitaris sobre un total de 6.396 des de l'inici de la pandèmia, que ha causat 47 morts en total.

També et pot interessar

stats