El Regne Unit apujarà impostos a la ciutadania i a les empreses per a reduir el deute

El govern britànic imposarà una taxa del 45% sobre els beneficis extraordinaris a les companyies energètiques

El ministre britànic d'Economia, Jeremy Hunt
El ministre britànic d'Economia, Jeremy Hunt / Toby Melville (Reuters)

El ministre britànic d'Economia, Jeremy Hunt, ha anunciat aquest dijous pujades d'impostos a la ciutadania i les empreses a fi de reduir el deute net en relació amb el producte interior brut (PIB) per a 2028.

Hunt ha rebaixat de 150.000 (171.000 euros) a 125.140 lliures (143.240 euros) el llindar d'ingressos a partir del qual es pagarà el tram més alt de l'impost sobre la renda, del 45%, mentre que congelarà, en lloc d'augmentar-la, la proporció de guanys lliures d'impostos, a fi d'incloure més contribuents en els pròxims anys.

El ministre conservador també elevarà del 25% al 35% l'impost temporal sobre els beneficis extraordinaris de les empreses de petroli i gas i imposarà una taxa provisional del 45% sobre aquests excedents a les companyies generadores d'energia.

També congela en el nivell actual la franja no gravable de les contribucions a la seguretat social i l'impost de transmissions patrimonials, mentre que la dels dividends es reduirà de 2.000 a 1.000 lliures (1.145 euros) el 2023, i a 500 (572) el 2024.

Així mateix, Hunt ha anul·lat l'exempció de l'impost de circulació als vehicles elèctrics i augmentarà la taxa sobre els locals comercials.

El ministre planeja també retallades de la despesa pública a fi d'equilibrar les finances estatals i oferir confiança als mercats financers, que es van desestabilitzar després del pla fiscal anunciat el 23 de setembre per l'anterior govern conservador de Liz Truss.

Amb les pujades impositives i la reducció de la despesa, l'executiu liderat per Rishi Sunak preveu generar 55.000 milions de lliures (uns 63.000 milions d'euros) en els pròxims cinc anys, un objectiu de consolidació fiscal autoimposat que alguns economistes consideren innecessari perquè propicia l'austeritat.

També et pot interessar

stats