Jove, multimilionari i indi: qui és Rishi Sunak, el nou primer ministre britànic?

El pròxim mandatari del Regne Unit prové de família immigrant, és el més jove a ocupar el càrrec des del principi del segle XIX i té més diners que el rei Carles III

Rishi Sunak ix de sa casa, a Londres (arxiu)
Rishi Sunak ix de sa casa, a Londres (arxiu) / Maja Smiejkowska (Reuters)

L'elevació de Rishi Sunak com a primer ministre del Regne Unit ha trencat de colp diverses barreres. Aquest polític britànic, descendent de família hindú, és el primer en moltes coses al país: el més jove des de 1812, primer líder del Partit Conservador i cap del govern britànic fill d'immigrants i de raça no blanca, i el més ric de la història en el càrrec. És també el diputat més adinerat del Parlament britànic.

A l'espera que el rei Carles III li encarregue formar govern aquest dimarts, Sunak culmina amb la designació com a cap dels tories una carrera meteòrica que va començar quan el 2015 va guanyar l'escó en la Cambra dels Comuns. Ara es converteix en el nou ocupant del número 10 de Downing Street en relleu de la dimissionària Liz Truss, arraconada pel seu propi partit després que la seua reforma fiscal per abaixar impostos portera el caos als mercats. Serà el cinqué primer ministre que té el Regne Unit en sis anys i el tercer del Brexit.

El polític, de 42 anys, toca la cúspide del poder britànic en plena Divali —la festa més important de l'Índia i, per tant, un moment especial per a ell—, després d'haver quedat segon en l'anterior carrera interna dels conservadors per a succeir Boris Johnson, que va guanyar Truss el passat 6 de setembre. No és la primera experiència que té en el govern del país, ja que també va ser ministre d'Economia durant el mandat de Johnson, fins que va dimitir el passat juliol. Agafa ara les regnes d'un Partit Conservador amargament dividit, una economia a la vora de la recessió i un Regne Unit amb la reputació danyada per la recent convulsió política i econòmica.

De les finances a la política

Després d'una lucrativa etapa en el sector financer, a Sunak l'elegiren diputat per Richmond, en el comtat anglés de North Yorkshire, el 2015. Aleshores va començar a destacar en l'ala dreta dels conservadors amb el suport al Brexit en el referèndum de 2016. Gràcies a això, Johnson va nomenar-lo secretari en cap del Tresor el 24 de juliol de 2019 i el va ascendir a ministre d'Economia el 13 de febrer de 2020 en substitució de Sajid Javid. La seua dimissió el passat 5 de juliol va ser una de les que va accelerar la caiguda del seu cap, cosa que va tibar les relacions entre els dos.

Durant l'etapa al capdavant de l'erari públic, el lloaren pel pla de protecció de l'ocupació que va impulsar durant la pandèmia, però va rebre crítiques per les ajudes insuficients a la ciutadania davant de la inflació i una pujada impositiva que després va revertir parcialment per pressions dels col·legues. La proposta que porta ara com a cap de l'executiu és elevar els impostos fins a controlar la inflació i fer créixer l'economia amb mesures encara per precisar, en un retorn al conservadorisme fiscal absent en el pla de la predecessora.

Riquesa sense precedents

Abans d'entrar en política, Sunak va tindre càrrecs en diverses firmes financeres, entre elles el banc d'inversió Goldman Sachs i el fons de capital de risc The children's Investment Fund Management. El 2010 es va unir a una altra gestora de fons, Theleme Partners, i va dirigir Catamaran Ventures, propietat del seu sogre, el milionari indi N.R. Narayana Murthy.

La fortuna que posseeix junt amb la seua dona, Akshata Murthy, ha alçat polseguera en l'opinió pública. Entre els dos sumen vora 730 milions de lliures esterlines (més de 834 milions d'euros al canvi), quantitat que pràcticament dobla la riquesa que se li atribueix al rei Carles III. És la primera vegada que un primer ministre britànic és més adinerat que el monarca de Buckingham Palace. Ja al principi d'any Sunak es va convertir en el primer polític rellevant que es va incloure en la llista de rics del Sunday Times. Per això se li qüestiona la capacitat d'empatitzar amb les classes més desafavorides i de connectar amb l'electorat de cara a les pròximes eleccions generals, previstes el 2024.

Imatge oposada a Boris Johnson

Encara que és relativament desconegut per al gran públic, la imatge de Sunak va patir un revés l'abril passat en ser multat juntament amb Johnson per participar en una de les festes que violaren les normes anticovid en les oficines de Downing Street. Per aquest incident va demanar disculpes, encara que ell sempre va defendre que només estava de pas en l'esdeveniment.

Criat a la ciutat de Southampton (al sud del país), Rishi Sunak, de religió hindú, és fill de Yashvir —que era metge—, i Usha Sunak —farmacèutica—, i net d'immigrants originaris de la regió índia del Panjab, que van arribar al Regne Unit en els anys seixanta procedents de l'est d'Àfrica. El major de tres germans, es va educar en l'elitista col·legi privat de Winchester i, com és típic entre la classe política britànica, es va llicenciar en Filosofia, Política i Economia (PPE, en anglés) per la Universitat anglesa d'Oxford. Va completar els estudis amb un màster en Administració d'Empreses a la Universitat estatunidenca de Stanford —a la qual va accedir amb una beca Fulbright—, on va conéixer la dona, que és filla del cofundador de la multinacional Infosys. Amb ella té dues xiquetes.

Sunak, que es presenta a ell mateix com un polític dinàmic inspirat per la creativitat del Silicon Valley estatunidenc, ha confessat que és addicte a la Coca-Cola i súper fan de La guerra de les galàxies. En molts sentits la seua figura s'allunya diametralment de Boris Johnson: el seu cercle més pròxim el defineix com una persona sabuda, tranquil·la, abstèmia i poc festera.

També et pot interessar

stats