Rècord de dones congressistes en les eleccions legislatives nord-americanes

Les eleccions de mitjan mandat als Estats Units han deixat un nou rècord de dones elegides per a les dues cambres del Congrés, amb 113 representants i senadores.

La candidata demòcrata Ilhan Omar

Aquest dimarts els Estats Units han aconseguit un rècord de dones congressistes electes, un total de 113 entre representats i senadores. La novaiorquesa Alexandria Ocasio-Cortez, demòcrata llatina de 29 anys, s'ha convertit en la congressista més jove de la història dels Estats Units, una nova mostra del canvi de vot. Ocasio-Cortez no ha sigut l'única dona hispana que  accedeix en aquesta legislatura al Capitoli. Verónica Escobar i Sylvia García seran les primeres hispanes que representaran Texas al Congrés, mentre que Debbie Murcasel-Powell, d'origen equatorià, es va imposar al seu rival a l'estat de Florida , el republicà Carlos Curbelo, on va protagonitzar una de les grans sorpreses del les eleccions.

Altres dones destacades que aconsegueixen arribar a la cambra tenen ascendència africana, són indígenes o pertanyen al col·lectiu LGTB. Ilhan Omar, nascuda a Somàlia el 1981, i Rashida Tlaib, filla d'immigrants palestins, seran les primeres musulmanes del Congrés. Al gener dues indígenes s'asseuran per primera vegada a la Càmera de Representants: Deb Haaland defensarà els drets de l'estat de Nou Mèxic, mentre que Sharice Davids, per Kansas, serà la primera persona obertament LGTB al Congrés.

El #MeToo impulsa els vots demòcrates

Les primeres eleccions després del moviment #MeToo han recollit una gran quantitat de canvis, ja que diverses dones han trencat l'anomenat "sostre de vidre" i han aconseguit per primera vegada càrrecs electes, com la republicana Marsha Blackburn, primera senadora en la història de Tennessee. Altres dels fets més destacats ha passat a Geòrgia, on Stacey Abrams aspira a convertir-se en la primera afroamericana governadora del país, però haurà d'esperar pel recompte demanat a causa de l'estreta diferència amb el candidat republicà. Les dones, molt crítiques amb el president Donald Trump, han impulsat l'avanç electoral dels demòcrates, que han aconseguit recuperar el control de la cambra baixa.

També et pot interessar

stats