El taüt de Ramses II, peça estrela d'una exposició sobre el faraó a París
El taüt de Ramses II, peça estrela d'una exposició sobre el faraó a París

Ramsés el Gran torna a París

El taüt de fusta del faraó és el reclam estrela d'una ambiciosa exposició sobre el governant més poderós de l'Antic Egipte a la capital francesa

À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 d'abril 2023 - 13:32

El taüt de fusta que durant 2.900 anys va guardar la mòmia de Ramsés II és el reclam estrela d'una ambiciosa exposició a París sobre el faraó, considerat el més poderós de l'antic Egipte, que es podrà visitar fins al 6 de setembre al centre cultural de La Villette.

Ramsés el Gran —conegut com Ozymandias a Grècia— és un dels faraons més coneguts pel gran públic i el més longeu dels que van governar Egipte. Se li atribueix un paper clau en l'expansió de l'imperi, se'l considera portador d'una pau i prosperitat que va transcendir la seua època i territori.

La peça de cedre, no va ser dissenyada originalment per a Ramsés II, de la dinastia XIX, sinó en l'època final de l'anterior. Les veus expertes estimen que originalment va estar cobert d'or i portava incrustacions en gemmes o vidre. Posteriorment, es va raspar la superfície i es va pintar de groc, realçant alguns detalls amb colors vius i subratllant els ulls en negre.

"Realment és un artefacte històric perquè el taüt és més antic que el mateix Ramsés, una espècie de taüt de seguretat perquè estiguera protegit i també perquè ha canviat de lloc al llarg de la història. Tenim textos que conten la història de com va ser mogut a la tomba del seu pare, i després a una altra xicoteta, abans de ser col·locat en un amagatall on va ser descobert en 1881. Per a nosaltres no és només el taüt de Ramsés, sinó també un document històric que ens permet comprendre aquest període turbulent del final del nou regne d'Egipte, però també els passos que els egipcis van haver de prendre per a protegir el seu rei", ha explicat l'egiptòleg Benedicte Lhoyer per a destacar la importància de la peça.

França redescobreix ara amb l'exposició una peça que fa 45 anys que no xafava París. Va ser el 1976 en el Grand Palais. Llavors el taüt va rebre honors de cap d'estat i un tractament especial contra els fongs que devoraven la fusta.

Altres Imatges

stats