Racista, colonialista i imperialista: crítiques a les xarxes al llegat d’Isabel II

Partits polítics i activistes de nacions que han estat sota el jou de l'Imperi britànic qüestionen la tasca de la reina

La reina Isabel a Accra, capital de Ghana, en 1961
La reina Isabel II a Accra, capital de Ghana, el 1961 / Shutterstock

Més enllà dels mems que han repassat en clau d’humor l'extraordinària longevitat, una peculiar forma de vestir o la retrobada amb Lady Di, en morir, Isabel II ha generat una gran quantitat de reaccions de tota mena a les xarxes socials.

A banda dels missatges que han lloat el seu paper, a la reina d’Anglaterra se l'ha acusada de racista, colonialista i de donar suport a polítiques imperialistes.

Amb les etiquetes #BlackTwitter, #IrishTwitter i #IndianTwitter, entre d'altres, s’han recollit les crítiques i les celebracions d’una bona part de les comunitats africana, irlandesa i índia a les xarxes, a més d'altres nacions que han estat en algun moment sota el jou de l'Imperi britànic i que ara alcen la veu.

Però el debat no només s’ha limitat a l’escena política, sinó que també ha arribat al món dels esports. Durant un partit de futbol a l'estadi de Tallaght de Dublín, poc després de conéixer la mort de la reina, es van sentir càntics que ho celebraven.

Irlanda commemora enguany el centenari de la independència del Regne Unit mitjançant un tractat que prometia jurament de fidelitat a la corona britànica, amb la qual cosa se sotmetien a les pressions britàniques. Aquest dijous, en assabentar-se de la mort de la reina, cinc joves van dur la dansa tradicional irlandesa a ritme d’Another one bites the dust de Queen a les portes del palau de Buckingham. 

També et pot interessar

stats