Quatre països d'Àfrica vacunaran 21 milions de criatures contra la pólio
El virus pot circular entre poblacions insuficientment immunitzades i pot arribar a causar paràlisi a les extremitats
Camerun, el Txad i Níger han començat aquest divendres una campanya per a immunitzar contra la pólio 21 milions de xiquets menors de cinc anys. És la campanya més gran de vacunació a Àfrica contra aquesta malaltia des de 2020, segons ha informat aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La campanya s'estendrà "la setmana vinent" a la República Centreafricana, segons ha indicat l'OMS, on s'han detectat set casos de poliovirus de tipus 2 enguany.
La pólio és una malaltia infecciosa, causada per un virus, que no té cura i que presenta símptomes de febre, fatiga, vòmits i mal de cap, entre altres. Pot arribar a causar, en alguns casos, paràlisis a les extremitats.
La sincronització d'aquesta campanya garantirà que una gran quantitat de criatures dels quatre països reben la vacuna al mateix temps, i això millorarà la immunitat contra la poliomielitis en una àrea geogràfica àmplia, ha assenyalat la directora per a Àfrica d'aquesta institució de les Nacions Unides, Matshidiso Moeti, en un comunicat. Així mateix, Moeti ha destacat que es tracta d'una oportunitat per a "tancar les bretxes de vacunació" creades a partir de la pandèmia de coronavirus, quan les restriccions imposades van impedir que moltes criatures tingueren accés a les vacunes.
De fet, la regió del llac Txad, on estan tres dels quatre països on es desplega la campanya d'immunització, és un dels llocs amb un percentatge més elevat de menors sense haver rebut cap mena de vacuna, segons dades de l'OMS. Si bé els quatre països estan lliures de poliovirus salvatge autòcton, encara persisteix la variant de poliovirus circulant tipus 2, la forma més prevalent de poliomielitis a Àfrica, amb més de quatre-cents casos detectats a catorze països del continent l'any passat.
El 2023, s'ha detectat a Nigèria i s'han confirmat sis casos al Txad, a més de les set infeccions de la República Centreafricana, ha assenyalat l'OMS. El virus pot circular entre poblacions insuficientment immunitzades, per això és fonamental detectar els brots i posar en marxa campanyes de vacunació.