De QAnon al moviment alemany Reichsbürger: el negacionisme passa a l'acció

La intel·ligència alemanya destaca les simpaties d'alguns dels detinguts en l'intent de colp d'estat amb les teories conspiranoiques de QAnon, el moviment darrere de l'assalt al Capitoli dels EUA

Agents alemanys detenen Heinrich XIII, el noble que presumptament liderava l'intent de colp d'estat
Agents alemanys detenen Heinrich XIII, el noble que presumptament liderava l'intent de colp d'estat / Reuters

Al principi d'any, el sis de gener, una turba va assaltar el Capitoli, la seu del Congrés i el Senat dels Estats Units. No acceptaven o no volien acceptar la derrota de Donald Trump. Entre els membres més cridaners de la multitud hi havia simpatitzants de QAnon, un culte conspiranoic que creu que el món està governat per una societat secreta d'adoradors de Satanàs i pedòfils. Molts veien en Trump el líder que exposaria la "veritat" i derrotaria les elits que operen en secret. Era el cas de Jake Angeli, l'home disfressat de bisó, que es fotografiava amb un somriure de boca a orella als despatxos dels congressistes.

La convicció d'una societat i d'un govern en l'ombra la comparteixen també els seguidors del moviment Reichsbürger (Ciutadans del Reich), entre els quals hi ha alguns dels 25 detinguts a Alemanya per planejar un colp d'estat. Nostàlgics de l'imperi germànic, no reconeixen la República Federal, expedeixen matrícules i DNI alternatius, es neguen a pagar impostos i esperen el moment per a poder "continuar" l'imperi germànic.

També s'han identificat entre els arrestats simpatitzants de Querdenker, un moviment que aglutina els negacionistes de la covid-19 a Alemanya, va liderar les protestes contra la vacunació a Alemanya i també compra part dels discursos de QAnon. Per alguna raó, els consideren més autèntics a qualsevol realitat oficial.

Els partidaris de QAnon pensen que una societat secreta integrada per famosos de Hollywood, multimilionaris i membres del Partit Demòcrata, lidera el món prolongant la vida amb una substància química que extrauen de la sang dels xiquets. Per molt absurda que puga semblar la teoria, molts, almenys 100.000 persones segons estimacions de l'FBI, les consideren certes, i una part d'elles estan disposades a passar a l'acció. El 2016 un home va tirotejar els empleats d'una pizzeria de Washington convençut que en les comandes a l'establiment d'un assessor de Hillary Clinton, conegudes a través d'una filtració de correus, eren senyals de la participació del restaurant en una trama pedòfila.

Com un dels llops solitaris que activava la propaganda d'Al-Qaeda a Occident, també les conspiracions i notícies falses que QAnon distribueix des de múltiples pàgines web, fòrums d'internet i xarxes socials, van fer un dels seus creients fer un pas avant cap a la violència. Cinc anys després, es repetia la història però amb conseqüències més greus: l'assalt al Congrés dels EUA i la mort de cinc persones.

Reichsbürger, un moviment conspiranoic amb 21.000 simpatitzants

La situació es podria haver repetit a Alemanya, des de plantejaments tan insòlits com els de QAnon, si no fora per la intervenció a temps de les forces de seguretat. Segons les primeres investigacions, els detinguts ultimaven l'assalt al Bundestag d'una facció armada, amb participació de militars en la reserva, almenys un membre en actiu del Bundeswehr/KSK (una força d'elit implicada en incidents relacionats amb l'extrema dreta) i la coordinació d'un antic coronel, Rüdiger P. Gestionaven la compra d'armes i havien assumit l'assassinat d'innocents com a inevitable.

Molts dels detinguts estaven convençuts que el país està governat per membres d'un “Estat profund” i que una societat, anomenada l'Aliança, lluita en secret per a alliberar els alemanys. A aquesta teoria es va sumar Heinrich XIII, de la dinastia Reuss i autonomenat príncep, per a liderar el nou govern que seguiria al colp d'estat que recuperaria l'imperi alemany i restituiria monarquia. Però també, una exdiputada de la formació d'extrema dreta Alternativa per Alemanya, que exerceix com a jutgessa.

La intel·ligència alemanya estima que hi ha almenys 21.000 simpatitzants del moviment Reichsbürger, un 10% dels quals són violents o amb possibilitat de ser-ho. Aquest dijous està previst que declaren davant del jutge els primers sis detinguts de la trama. Les autoritats alemanyes esperen més detencions en els pròxims dies, com a resultat de la investigació.

També et pot interessar

stats