Alemanya desactiva un intent de colp d'estat de l'extrema dreta

La policia ha detingut 25 persones que volien assaltar el Parlament

Agents de la policia alemanya en un dels escorcolls a Berlín
Agents de la policia alemanya en un dels escorcolls a Berlín / Christian Mang (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de desembre 2022 - 10:07 Actualitzat: 07 de desembre 2022 - 16:21

La policia alemanya ha detingut almenys 25 persones relacionades amb un grup terrorista d'extrema dreta als quals acusa de preparar un colp d'estat. Entre els membres hi ha militars en la reserva i almenys un soldat en actiu d'un cos d'elit. Els informes preliminars indiquen que planejaven assaltar el Parlament, el Reichstag, per a enderrocar el govern del socialista d'Olaf Scholz i prendre el poder. Preparaven l'acció des del 2021 amb la idea de situar un suposat príncep, Heinrich XIII, de 71 anys, al capdavant d'un nou estat, que anomenaven Segon Reich i que volien modelar a imatge de l'imperi alemany del 1871.

Segons la Fiscalia federal, el grup va arribar a la conclusió que només podia assolir els fins amb "mitjans militars i violència contra els representants de l'Estat", la qual cosa incloïa l'assassinat. El ministre de Justícia, Marco Buschmann, ha confirmat que els detinguts preparaven un "atac armat contra els cossos constitucionals".

Les detencions s'han fet en onze estats alemanys, entre els quals hi ha Baden-Württemberg, Baviera, Berlín, Hesse, Saxònia, Baixa Saxònia, i Turíngia, a més d'Àustria i Itàlia. Entre les persones arrestades hi ha el noble, membre de la dinastia Reuss que va governar parts d'Alemanya occidental en el passat, un exparlamentari de la formació d'extrema dreta Alternativa per Alemanya, que aspirava a situar-se com a ministre de Justícia en el nou govern, i un tal Ruediger P., a qui s'atribueix el lideratge militar de l'operació.

El grup estava intentant reclutar efectius, principalment entre membres de la policia i l'exèrcit. S'estaven proveint d'armament i feien pràctiques de tir amb regularitat. En paral·lel, el noble havia contactat parlamentaris russos, buscant reconeixement per al règim que volien instaurar, si bé els investigadors no han trobat proves de reacció positiva a la sol·licitud.

Les autoritats no els han associat encara a un grup concret de les faccions d'extrema dreta que operen al país, si bé algunes investigacions apunten ja a la presència de membres del moviment extremista Reichsbürger (Ciutadans del Reich), que fa temps que està en el punt de mira de la policia alemanya per atacs violents, teories de conspiració racista i la negativa a reconéixer l'estat alemany modern. El grup, que té una orientació ideològica en línia amb els plantejaments del moviment conspiranoic QAnon estatunidenc, comparteix la convicció que Alemanya està governada per 'un estat profund' en l'ombra.

Imatge de la detenció del príncep alemany a qui la policia situa en l'epicentre de la trama
Imatge de la detenció del príncep alemany a qui la policia situa en l'epicentre de la trama / Reuters

També et pot interessar

stats