Protestes al Japó pel funeral multitudinari de l’ex primer ministre Shinzo Abe

L’acte de comiat, que reuneix més de 4.000 assistents i costarà 11 milions d’euros, motiva manifestacions de centenars de ciutadans contraris a l’homenatge

Pavelló que acull el funeral de l'exprimer ministre ha reunit milers de persones, entre elles vora 700 personalitats i màxims representants d'institucions de tot el món
Pavelló que acull el funeral de l'exprimer ministre ha reunit milers de persones, entre elles vora 700 personalitats i màxims representants d'institucions de tot el món / Eugene Hoshiko (Efe)

Centenars de japonesos s’han manifestat aquest dimarts a Tòquio per a protestar contra la celebració del funeral d’estat de l’exprimer ministre japonés, Shinzo Abe, que va morir al juliol tirotejat per un home quan estava en un acte electoral.

Els manifestants s’oposen a un funeral, que concentra 4.300 assistents, entre ells 700 representants de països estrangers i d'organitzacions internacionals, i que té un cost de més d’onze milions d’euros. Segons una enquesta de la cadena estatal NHK, més de la meitat dels japonesos són contraris a la celebració d'aquest esdeveniment.

No considere que Abe siga digne que li facen un funeral. Encara que fora bona persona, no crec que s'haja de fer Etsuko Takabatake - Manifestant

Algunes d’aquestes opinions contràries les compartien els manifestants, que demanaven que es detinguera “immediatament” aquest multitudinari acte i criticaven la figura de Abe com a polític.

"Estic en contra del funeral d'Estat de qui siga, perquè és una violació de la democràcia", afirmava Shimasaki Kobae, un jubilat que va acudir a la manifestació i va culpabilitzar Abe de ser el responsable de "destruir la democràcia" al Japó.

Aquest ciutadà advertia que el funeral en memòria de Shinzo Abe és "un ritu per a lloar a Abe i no es pot permetre". "No considere que Abe siga digne que li facen un funeral. Encara que fora una bona persona, no crec que s'haja de fer", deia Etsuko Takabatake, una altra manifestant, que s’oposava que actes com aquest es finançaren amb diners públics.

Shinzo Abe va ser tirotejat en ple carrer durant un acte electoral el passat 8 de juliol. L’home que va disparar va ser detingut després de cometre l'atemptat i va confessar a les autoritats que va cometre el magnicidi pel suport polític que l’exmandatari donava a l’Església dels Moonies.

També et pot interessar

stats