El partit de Shinzo Abe obté una victòria àmplia al Japó després de l'assassinat de l'ex primer ministre

Fumio Kishida diu que farà seues les tasques que no va poder concloure Abe, com la reforma de la Constitució i la resolució dels segrestos de japonesos en mans de Corea del Nord

El primer ministre japonés, Fumio Kishida, i líder del Partit Liberal Democràtic (PLD), parla després dels resultats de les eleccions a la Cambra Alta en la seu del partit, Tòquio, el Japó
El primer ministre japonés, Fumio Kishida, i líder del Partit Liberal Democràtic (PLD), parla després dels resultats de les eleccions / Rodrigo Reyes Marín (Efe)

El governant del Partit Liberal Democràtic (PLD) japonés, al qual pertanyia el difunt ex primer ministre Shinzo Abe, ha obtingut una victòria àmplia en les últimes eleccions parcials parlamentàries, celebrades l'endemà passat del seu assassinat.

El primer ministre japonés, Fumio Kishida, ha dit aquest dilluns en la primera compareixença després de la victòria electoral que farà seues les dues principals tasques inacabades del difunt Shinzo Abe: l'esmena constitucional i la resolució dels segrestos de japonesos en les mans de Corea del Nord.

"Els problemes que ell no va poder solucionar els faré meus", ha assegurat l'actual governant nipó, entre els quals ha destacat el tema dels segrestos i la reforma de la Constitució, tan buscada per Abe i que podria veure's agilitzada després del resultat electoral.

El PLD guanya en els comicis parlamentaris

El PLD ha obtingut 63 escons en els comicis del diumenge a la Cambra Alta del parlament nacional, més de la meitat dels 125 que estaven en joc. Una victòria interpretada com un vot de confiança en l'administració de l'actual primer ministre, Fumio Kishida, enmig de la creixent inflació i la tibant situació geopolítica.

El seu soci de coalició, el partit budista Nou Komeito, ha guanyat 13 escons, que en conjunt fan 76. Sumats als 70 que ostenten en l'altra meitat de la Cambra, la coalició conserva una àmplia majoria de 146 seients en l'òrgan legislatiu de 248 membres.

La segona força política més votada en aquests comicis ha sigut l'opositor Partit Constitucional Democràtic, amb 17 escons, 6 menys que en els comicis previs.

El nacionalista Partit per a la Innovació del Japó ha experimentat un dels salts més notables en assegurar-se 12 escons, enfront dels 6 que tenia fins ara. Un impuls que, al costat de la contundència del PLD, dona tracció a la reforma constitucional.

Els partits favorables a la revisió de la Carta Magna japonesa, el PLD, Nou Komeito, Partit per a la Innovació del Japó i el Partit Democràtic, que va obtindre en aquesta ocasió 5 escons, sumen en conjunt 177 seients en la Cambra Alta, per damunt dels dos terços (166) necessaris.

El Partit Comunista va obtindre en aquests comicis 4 escons, que amb els que ja tenia en l'altra meitat sumen 11; i el liberal Reiwa Shinsengumi, 3 seients, fins a sumar 5, segons els resultats divulgats.

La resta d'escons es van repartir entre partits minoritaris i candidats independents.

També et pot interessar

stats