La probabilitat de contagiar-se de Covid-19 a través de les superfícies és d'una entre 10.000

Estudis indiquen que la transmissió superficial no és la ruta principal per la qual es propaga el SARS-CoV-2 i que és suficient netejar amb sabó o detergent.

Neteja de la taula d'una oficina
Neteja de la taula d'una oficina / Shutterstock

El risc d'infectar-se de Covid-19 tocant objectes o superfícies contaminades és tan difícil com que toque la loteria. L'últim informe del Centre Nacional d'Immunització i Malalties Respiratòries (Ncird) dels Estats Units revela que la probabilitat de contagiar-se a través de les superfícies és d'una entre 10.000. Això significa que cada contacte amb una superfície contaminada per SARS-CoV-2 (el virus que causa la Covid-19) té menys de 0,0001 possibilitats de causar una infecció.

Les troballes d'aquests estudis quantitatius d'avaluació del risc microbià suggereixen que el risc d'infecció per SARS-CoV-2 a través de la ruta de transmissió de fòmit és molt baix. En epidemiologia es denomina fòmit a tot material mancat de vida que pot ser el vehicle d'un patogen que pot penetrar al nostre organisme i causar una malaltia. Entre els fòmits més comuns estan els plàstics, els metalls, les monedes i els bitllets, els envasos de cartó i paper i el mateix asfalt, per citar uns pocs exemples, que són materials sobre els quals es poden depositar patògens.

El SARS-CoV-2 pot viure en superfícies com el cartó fins a 24 hores i fins a 3 dies al plàstic i metalls, però els experts apunten que és pràcticament impossible que el virus es puga transmetre perquè la quantitat que s'ha trobat en superfícies és insuficient per a poder infectar una altra persona.

L'estudi conclou que les persones poden infectar-se amb SARS-CoV-2 a través del contacte amb superfícies però, segons les dades epidemiològiques disponibles i els estudis dels factors de transmissió ambientals, la transmissió superficial no és la ruta principal per la qual es propaga el virus i es considera que el risc és baix. La manera principal pel qual les persones s'infecten és a través de l'exposició a gotetes respiratòries que transporten virus infecciosos.

És suficient netejar i no cal desinfectar

Per tant, els experts assenyalen que en la majoria de les situacions, netejar les superfícies amb sabó o detergent, i no desinfectar, és suficient per a reduir el risc. Existeix poc suport científic per a l'ús rutinari de desinfectants en entorns comunitaris, siga en interiors o exteriors, per a previndre la transmissió del SARS-CoV-2 per fòmits.

El Centre Nacional d'Immunització i Malalties Respiratòries dels Estats Units indica que s'ha demostrat que la desinfecció de superfícies és eficaç per a previndre la transmissió secundària del SARS-CoV-2 entre una persona infectada i altres persones dins de les cases. Així, es recomana la desinfecció on s'haja sospitat o confirmat un cas de Covid-19 en les últimes 24 hores.

El risc de transmissió a través de les superfícies es pot reduir usant mascareta de manera constant i correcta, practicant la higiene de mans, i la neteja i prenent altres mesures per a mantindre les instal·lacions saludables, conclou l'estudi.

També et pot interessar

stats