El preu del gas continua dividint els països de la UE en l’última reunió del Consell d’Energia

Els 27 plantegen mesures com la compra conjunta de gas, un mecanisme de solidaritat energètica, adoptar l’hidrogen com a energia o un parc immobiliari 100% sostenible

La Comissària Europea Simons i el president del Consell d'Energia, Jozef Sikela, en la roda de premsa posterior a la reunió.
La Comissària Europea d'Energia, Simons i el president del Consell d'Energia, Jozef Sikela, en la roda de premsa posterior a la reunió. / Consell de la UE

Un paquet de compra conjunta de gas, un sistema de solidaritat energètica entre estats membres en cas d’emergència o revisar les directives europees sobre energia per a aconseguir un parc immobiliari amb emissions contaminants zero a partir de 2030. Són algunes de les mesures que s'han posat damunt la taula aquest dimarts en el Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (la formació per a Energia del Consell de la UE). Així ho han explicat en la roda de premsa posterior la comissària europea d’Energia, l’estoniana Kadri Simons i el president txec del Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia, Jozek Sikela. La reunió no ha servit per a resoldre les diferències entre els membres de la UE sobre la intervenció del preu del gas.

Entre els partidaris d’emprendre aquesta reforma estan França, Espanya i Portugal, mentre que el grup de detractors està liderat per Alemanya i Holanda.

El principal punt que han consensuat els ministres dels 27 és la creació d’un paquet de mesures que s'han d'aprovar en la pròxima reunió del Consell al novembre, i que inclou la compra conjunta de gas dels estats membres. També s’ha plantejat la creació d’un sistema de solidaritat entre estats en cas de manca de subministrament i en situacions d’emergència i la creació d’un nou índex de referència del gas, que s’implantarà cap al 31 de març per a millorar la transparència i ajudar a preveure el preu del gas, i que substituirà l’actual índex holandés TTF. 

Els ministres també han incidit en la necessitat d’adquirir gas a proveïdors fiables una vegada acabe l’hivern i han demanat estudiar la possibilitat d’estendre el model d’excepció ibèrica a la resta de la UE. A més, actuaran per a la simplificació en la concessió de permisos i llicències energètiques, i treballaran per a substituir gradualment els combustibles fòssils per metà i hidrogen. 

Edificis amb eficiència energètica a partir de 2030

Un altre punt que s'ha tractar en la reunió ha sigut una declaració d’intencions per a aconseguir un parc immobiliari sostenible: aconseguir que el sector de la construcció tinga un nivell d’emissions contaminants zero a partir de l’any 2030. Per això revisaran la normativa comunitària existent sobre eficiència energètica al sector de la rajola, que consumeix entre el 33 i el 40% de l’energia de la UE. L’objectiu és encara més ambiciós per al conjunt de les administracions públiques: els ministres d’Energia han establert que els nous edificis construïts en les administracions hauran de complir l’exigència ja el 2028. Tot i això, la UE serà flexible i obri la porta a excepcions en els terminis i objectius, en el cas de determinats immobles, com llocs de culte, edificis històrics o construccions amb finalitat defensiva. 

La nova normativa introduirà a més uns estàndards mínims de rendiment energètic per als edificis, i tindrà la seua correspondència en la qualificació dels nous edificis sostenibles. Hi haurà edificis amb categoria ‘A0’ que seran els que complisquen amb l’anhelada neutralitat, i altres amb categoria ‘A+’, que a més de complir amb l’objectiu d’emissions zero proveiran l’excedent d’energia renovable que generen a la xarxa elèctrica. 

L'energia solar, un dels eixos fonamentals

Un altre objectiu sobre la taula és el potenciament de l’energia solar. Abans que acabe el 2026, tots els edificis i oficines públiques hauran de comptar amb una superfície útil per energia solar d’almenys 250 metres quadrats, que augmentaria fins als 400 metres quadrats per als mateixos tipus d’immoble que es reformaren de manera profunda a partir de desembre del 2027. El 2030, seria una realitat per a tots els edificis de nova construcció. 

La següent data en el calendari serà el 24 de novembre, quan s'aprovarà el paquet de mesures exposat en el pròxim Consell. Després quedarà la negociació de les mesures amb el Parlament Europeu, abans de tancar la reforma definitiva. 

També et pot interessar

stats