La presidenta del Perú demana "perdó" si va cometre errors a "la recerca de la pau"

Dina Boluarte no renunciarà al càrrec i ha assegurat treballar per a superar la crisi social i política que viu el país des de fa un mes, amb protestes que han deixat 49 morts

La presidenta del Perú, Dina Boluarte, durant la seua compareixença
La presidenta del Perú, Dina Boluarte, durant la compareixença / Presidència del Perú

La presidenta del Perú, Dina Boluarte, va demanar "perdó" divendres "si el seu govern es va equivocar a trobar la pau i la calma" i ha afirmat que no renunciarà i continuarà "promovent el diàleg de la pau social" per a superar la crisi social i política que viu el país. Les protestes al Perú han deixat 49 morts en un mes, 21 en l'última setmana.

"Si en alguna cosa ens hem equivocat per a trobar la pau i la calma, demane perdó al poble peruà", ha declarat Boluarte en un missatge a la nació. La presidenta, qui no oferia declaracions públiques des de dilluns, ha reiterat que "no vol quedar-se al poder" i ha sol·licitat al Congrés avançar la data per a votar el projecte llei que va presentar l'executiu per a celebrar eleccions generals l'abril del 2024.

"No renunciaré, el meu compromís és amb el Perú i no amb aquest grup minúscul que està fent sagnar la pàtria", ha expressat.

Boluarte ha assegurat que "el país mereix conéixer la veritat amb objectivitat i celeritat" sobre les defuncions registrades en les protestes ciutadanes i ha fet referència a les investigacions obertes pel Ministeri Públic per a "individualitzar els responsables". Ha demanat, no obstant això, "que s'investigue tot" en al·lusió als supòsits "provocadors i infiltrats estrangers" que, a parer seu, són "responsables dels actes violents".

Després d'expressar el seu pesar per les morts dels manifestants i d'un policia en les protestes, la mandatària ha fet una crida a abandonar la violència, malgrat reconéixer que darrere de les protestes també hi ha un "reclam just" de ciutadans que expressen el seu "descontentament per demandes insatisfetes" i relegades durant dècades.

La crisi al Perú va esclatar el 7 de desembre, quan l'aleshores president Pedro Castillo va ser destituït pel Congrés i detingut, acusat d'haver intentat perpetrar un colp d'estat. Des d'aleshores, s'han produït intenses protestes que reclamen el tancament del Congrés, la renúncia de la nova presidenta Dina Boluarte i la convocatòria d'una assemblea constituent, entre d'altres.

També et pot interessar

stats