Portugal i Àustria també es confinaran per a afrontar la segona onada del coronavirus

Se sumen a altres països europeus, com Anglaterra i Bèlgica, que s'han blindat per l'acceleració del ritme de contagis.

Un home entra a casa a Lisboa, Portugal
Un home entra a casa a Lisboa, Portugal / Rafael Marchante (Reuters)

Portugal i Àustria han anunciat nous confinaments per a frenar el ritme accelerat de contagis de coronavirus. Se sumen a altres països, com el Regne Unit o Bèlgica, que han pres mesures per a blindar-se contra la segona onada, que fa estralls a tot Europa. Ja s'han sobrepassat les 276.000 morts per Covid-19.

El govern de Portugal confinarà a partir de dimecres els municipis amb risc elevat de contagis, una mesura que afecta el 70% de la població. Els ciutadans només podran eixir de casa per motius laborals, educatius, per a fer la compra o atendre persones dependents. No obstant això, els restaurants i els establiments comercials estaran oberts, encara que hauran de tancar a les 22:30 h i a les 22:00 h, respectivament.

La mesura s'aplicarà als municipis amb una incidència superior als 240 casos per cada 100.000 habitants durant 14 dies; en total, la mesura afecta 121 localitats, entre les quals hi ha Lisboa i Porto. Dissabte, Portugal va superar per segon dia consecutiu els 4.000 contagis diaris de Covid-19, i ha registrat un nou màxim de pacients ingressats a les unitats de vigilància intensiva, 286 persones.

Confinament moderat a Àustria

A Àustria, dimarts entrarà en vigor un confinament més moderat que el que van aplicar al març. Durant un mes, hi haurà un toc de queda entre les 20:00 h i les 06:00 h, per a impedir les festes privades nocturnes. Es podrà eixir de casa per motius laborals, passejar o fer esport, però estaran prohibides les reunions. També s'ha decretat el tancament dels hotels i dels locals de gastronomia, d’oci i els culturals.

L'esperança és que el nou paquet de mesures tinga "l'efecte desitjat d'aconseguir un descens massiu de les xifres de contagi, per a poder alleugerir les restriccions paulatinament al desembre", ha destacat el canceller, Sebastian Kurz.

Europa torna als confinaments

La nit de dissabte, el britànic Boris Johnson també va decretar el confinament general d'Anglaterra durant un mes. Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord tenen autonomia en la crisi sanitària i han pres mesures pròpies, com ara la limitació dels horaris de restaurants i la prohibició de les reunions en cases particulars. El Regne Unit és el país europeu que registra més morts (46.000 persones), i el cinqué del món.

Irlanda, que al març va ser el primer país europeu a decretar la màxima alerta del pla contra la pandèmia, també ha optat per un confinament menys estricte en aquesta segona onada. Ha clausurat l'hoteleria, però manté obertes les escoles. Bèlgica, el país europeu més afectat en nombre de contagis, amb 1.609 casos per cada 100.000 habitants, ha tancat tots els comerços "no essencials" i prolongarà les vacances escolars fins al 15 de novembre. Alemanya també comença el mes amb bars i restaurants tancats, i amb els centres educatius i els comerços oberts.

També et pot interessar

stats