La policia desmantella el campament propalestí de l'UCLA i deté desenes de persones

Els manifestants han intentat impedir el pas dels agents amb barricades metàl·liques i s'han produït enfrontaments

Agents antidisturbis detenen un dels manifestants en l'acampada propalestina a UCLA, Los Angeles / Mike Blake (Reuters)

La Policia ha irromput en l'acampada propalestina instal·lada a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA) en protesta per la guerra a Gaza i ha arrestat desenes d'estudiants. Desenes d'agents antidisturbis equipats amb casc han tombat les barricades instal·lades davant del campament universitari, en la plaça central del campus estatunidenc, i han procedit a desmantellar-lo, segons reporten les agències de notícies Reuters i Efe. S'han registrat alguns moments de tensió per la resistència dels centenars de manifestants allà congregats, que tractaven d'impedir als policies que eliminaren les tanques metàl·liques i de fusta que barraven el pas.

La repressió policial ha començat poc abans de l'alba, quan les forces de l'ordre han llançat bengales que han provocat detonacions fortes, d'acord amb Los Angeles Times. Marca l'últim punt d'inflexió en ple augment de les mobilitzacions que s'han estés per diverses universitats dels Estats Units, on les protestes per l'ofensiva d'Israel contra la Franja de Gaza han provocat enfrontaments entre estudiants propalestins i proisraelians, i també amb les forces de l'ordre.

Imatges gravades per càmeres de televisió en directe mostraven uns sis manifestants detinguts, agenollats en terra i amb les mans emmanillades a l'esquena. Durant l'enfrontament s'han sentit desenes d'explosions sonores provocades per granades atordidores que han disparat els agents. Els manifestants, alguns amb escuts improvisats i paraigües, intentaven bloquejar l'avanç de les autoritats mentre cridaven: "Feu-los enrere". Altres, en l'extrem oposat de la plaça, s'han rendit ràpidament i se'ls ha vist caminant amb les mans sobre el cap i custodiats pels policies.

Moment en què la policia desmantella el campament propalestí a UCLA
Moment en què la policia desmantella el campament propalestí a UCLA / Reuters

Dimecres de vesprada ja es va desplegar el primer dispositiu policial antidisturbis en el campus de l'UCLA, per a ocupar posicions al costat d'un complex de tendes ocupades pels acampats. La cadena de televisió local KABC-TV calcula que hi havia entre 300 i 500 manifestants congregats dins, mentre que uns 2.000 més s'havien reunit fora de les barricades en suport. Els agents es quedaren pels voltants fins que, poc abans que eixira el sol, han entrat per la força en l'enclavament. Equipats amb escuts i porres han enderrocat barricades i arrestat els ocupants que s'han negat a anar-se'n. Alguns dels estudiants portaven cascos, ulleres i màscares de respiració en previsió del setge policial, ja que la vespra el rectorat d'UCLA havia declarat il·legal l'acampada.

La universitat ja havia cancel·lat les classes este dimecres a causa d'un altercat violent que va tindre lloc dimarts a la nit entre estudiants propalestins acampats i un grup de contramanifestants emmascarats, defensors del govern israelià, que van assaltar per sorpresa les tendes. La direcció va decidir que el campus, on estudien vora 52.000 estudiants, es quedaria tancat dijous i divendres, excepte per a operacions limitades.

Les protestes s'han escampat per diverses universitats als Estats Units i a tot el món com a resposta a l'atac terrorista registrat el 7 d'octubre al sud d'Israel per part de militants del grup palestí Hamàs i la consegüent ofensiva israeliana a la Franja de Gaza en represàlia. De fet, estem davant l'efusió d'activisme estudiantil nord-americà més gran des de les manifestacions i marxes contra el racisme del 2020.

Milers d'estudiants s'han concentrat en campaments per a protestar contra el que consideren un "genocidi" per part del país hebreu sobre el poble palestí. Demanen un alto el foc immediat a Gaza i exigeixen que les institucions acadèmiques trenquen llaços amb les empreses que donen suport al govern d'Israel. Moltes de les universitats han hagut de cridar a la policia per sufocar les protestes. A més, estes mobilitzacions propalestines s'han trobat amb contramanifestants que els acusaven de fomentar l'odi antijueu. L'assumpte ha agafat també connotacions polítiques de cara a les eleccions presidencials dels Estats Units al novembre, amb els republicans acusant alguns rectorats d'universitats de fer els ulls grossos davant la retòrica i l'assetjament "antisemites".

La càrrega policial a l'UCLA té lloc l'endemà que les autoritats de Nova York arrestaren uns 300 activistes que havien ocupat un edifici simbòlic a la Universitat de Colúmbia, que va quedar desmantellat. A molts dels detinguts els han acusat d'alteració de l'ordre públic i delicte criminal. A la Universitat de Dartmouth (New Hampshire), hi ha altres noranta manifestants arrestats.

També et pot interessar

stats