Policia i activistes s’enfronten en el desallotjament d’un poble pel carbó a Alemanya

Lützerath, situada a l’oest del país i amb vora 1.500 habitants, es convertirà en terreny per a l’explotació del carbó aquesta setmana

Activistes protesten en el desallotjament de Lutzerath / THILO SCHMUELGEN (Reuters)

El poble alemany de Lützerath, a l’oest del país, és protagonista aquesta setmana pels forts enfrontaments entre la policia i els activistes que intenten evitar que el municipi es convertisca en terreny per a l’explotació del carbó.

Policia alemanya en el desallotjament de Lützerath
Policia alemanya en el desallotjament de Lützerath / THILO SCHMUELGEN (Reuters)

El poble està molt prop de la mina de lignit Garzweiler II, que volen ampliar amb la demolició de Lutzerath. Segons informen els mitjans locals, aquesta mina a cel obert és una de les més grans d’Alemanya i produeix entre 35 i 40 milions de tones de carbó a l’any.

La portaveu del Ministeri d'Economia, Clima i Energia, Susanne Ungrad, va dir aquest dilluns que el carbó de Lützerath és necessari per a garantir el subministrament energètic.

Els terrenys i habitatges del poble han sigut adquirits per l'energètica RWE, que disposa dels permisos necessaris per a començar les labors de demolició. Però, mentre els últims habitants ja han abandonat el poble, uns dos-cents activistes resisteixen i denuncien que s’estan saltant els objectius climàtics de l’Acord de París.

Activistes resisteixen en el desallotjament de Lützerath
Activistes resisteixen en el desallotjament de Lützerath / CHRISTIAN MANG (Reuters)

Al capdavant del desallotjament, com a cap de la policia d'Aquisgrà, està Dirk Weinspach, militant dels Verds. "Ho farem tot per a evitar una escalada", va dir Weinspach aquest dilluns en roda de premsa.

Recentment, Weinspach va apel·lar als activistes en una carta oberta en la qual diu que ell comparteix les seues metes, però que el desallotjament de Lützerath és inevitable i que la decisió va ser presa de forma jurídicament correcta.

En Lützerath hi ha actualment centenars d'activistes que procuraran evitar o almenys demorar el desallotjament. Han ocupat cases del poble, les quals han convertit en un lloc emblemàtic del moviment de defensa del clima.

Una de les cases ocupades pels activistes a Lützerath
Una de les cases ocupades pels activistes a Lützerath / WOLFGANG RATTAY (Reuters)

En l'acció de resistència participen moviments que han apostat per la protesta pacífica, com "Fridays for Future" així com uns altres que han recorregut a formes més dràstiques de resistència com "Extinction Rebellion" o "Ende Gelände".

Segons informa la policia en el seu compte de Twitter, els manifestants van atacar amb pedres els agents després d'un concert en la nit del diumenge. La policia ha destacat que es tracta d'una minoria en un acte predominantment pacífic en el qual van participar al voltant de 2.000 persones.

També et pot interessar

stats