La petició de l'OMS als països rics: 14.000 milions d'euros per a acabar amb la pandèmia

L'Organització Mundial de la Salut busca finançar un projecte per a proporcionar material i vacunes als països amb menys ingressos

El projecte ACT-Accelerator de l'OMS busca proporcionar tractaments, vacunes i equips de protecció als països desfavorits
El projecte ACT-Accelerator de l'OMS busca proporcionar tractaments, vacunes i equips de protecció als països desfavorits / Reuters

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països membres aportar 14.000 milions d'euros per a finançar el projecte Accelerador d'Accés a Eines Covid (ACT-Accelerator) per a proporcionar als països amb ingressos mitjans i baixos proves, tractaments, vacunes i equips de protecció personal per a posar fi a la pandèmia com una emergència mundial el 2022.

Els líders mundials, indica l'organització, llançaran aquest dimecres una crida a l'acció en la qual anunciaran aquesta mesura, per a tancar les diferències globals en l'accés a les eines per a lluitar contra la covid. El pressupost total del projecte és de 20.486.780 milions d'euros, però es preveu que la diferència entre el pressupost total i el que aporten els països més rics siga autofinançat pels països mitjans.

Objectiu: vacunar al 70% de la població mundial abans de l'estiu

De moment, l'OMS assenyala que s'han subministrat més de 4.700 milions de tests de covid en tot el món des del començament de la pandèmia, no obstant això, només s'han subministrat al voltant de 22 milions de proves en països de baixos ingressos, la qual cosa representa només el 0,4 % del total mundial. Només el deu per cent de les persones en països de baixos ingressos han rebut almenys una dosi de la vacuna.

"Aquesta situació de desigualtat costa vides de persones, però també danya l'economia i es corre el risc que sorgisquen variants noves i més perilloses, que podrien deixar les eines actuals sense eficàcia i fer retrocedir fins i tot les poblacions altament vacunades durant molts mesos", ha advertit l'OMS.

En aquest sentit, l'Organització Mundial destaca que tancar la bretxa entre els països permetrà crear un fons comú de vacunes contra la pandèmia de 600 milions de dosis, donar suport a la participació de la comunitat i cobrir els costos auxiliars de les donacions. Amb tot, es contribuiria a tindre vacunada el 70 % de la població en tots els països a mitjan 2022.

A més, la compra de 700 milions de tests permetrà als països dirigir les mesures de salut pública, oferir estratègies més eficaces de prova i tractament i fer un seguiment de l'evolució del virus, així com procurar tractaments per a 120 milions de pacients, protegir els treballadors sanitaris i encetar nous assajos clínics de vacunes.

"La ràpida propagació d'òmicron fa que siga encara més urgent garantir que les proves, els tractaments i les vacunes es distribuïsquen equitativament en tot el món. Si els països d'ingressos més alts paguen la seua part justa dels costos d'ACT-Accelerator, l'associació pot ajudar als països d'ingressos baixos i mitjans a superar els baixos nivells de vacunació contra la covid", ha assegurat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom.

També et pot interessar

stats