Perilla el turisme britànic a Espanya: el Regne Unit planeja endurir les regles per a viatjar aquest estiu

L'executiu de Boris Johnson estudia passar el país a la zona roja del semàfor, cosa que implica fer quarantena obligada de deu dies per a tornar a casa tot i tindre la vacuna

Passatgers britànics fan cua per a passar el control de fronteres en l'aeroport de Heathrow, a Londres
Passatgers britànics fan cua per a passar el control de fronteres a l'aeroport de Heathrow, a Londres / Hannah McKay (Reuters)

Els viatges estivals de turistes britànics a Espanya poden tindre els dies comptats aquesta temporada. Així ho arrepleguen diversos mitjans, entre altres The Times o el Daily Mail, que durant el cap de setmana s'han fet ressò del debat que hi ha en el si del govern, encapçalat pel conservador Boris Johnson, sobretot per l'augment de contagis a la zona europea del Mediterrani. Així, alguns ministres del gabinet pressionen el primer ministre perquè el Regne Unit endurisca les mesures relatives al turisme en la pròxima revisió del semàfor Covid-19 −l'instrument amb què es determina la seguretat de les destinacions−, prevista per a aquesta setmana.

La premsa britànica especula que el govern del país planeja desincentivar el turisme cap a Espanya i altres països de la zona mediterrània, com ara Itàlia i Grècia, en incloure'ls en la llista de risc elevat per Covid-19. Això implica que passarien a tindre el semàfor en roig, el que obligaria la ciutadania britànica que volguera tornar a casa des d'aquestes destinacions a fer una quarantena en un hotel subministrat per l'estat, independentment de si tenen la vacuna o no. Una estada de deu dies que costa 1.750 lliures (més de 2.000 euros).

El canvi, per ara, no té el suport de tot el gabinet britànic. Alguns ministres s'han pronunciat en contra, entre altres el de Transports, Grant Shapps, que ha alertat que no hi ha prou hotels contractats per a atendre la demanda que es generaria si s'introdueixen les noves restriccions. També hi ha alarma perquè suposaria un colp dur per al sector del transport i el turisme.

L'executiu liderat per Boris Johnson està aquests dies immers en un debat intens sobre això, i hi ha fins i tot postures enfrontades. El Regne Unit té un dels programes de vacunació més ràpids del món, però el govern ha impedit el turisme a molts països en imposar un laberint de regles diferents que ha generat gran malestar en la indústria dels viatges i en part del gabinet, ja que acusen el primer ministre d'estar obstaculitzant l'economia britànica. Per exemple, The Sunday Times informava aquest diumenge que el ministre de Finances, Rishi Sunak, ha escrit a Johnson demanant-li un alleujament urgent de les restriccions de viatge amb l'argument que danyen l'economia.

Les actuals regles es revisen dijous que ve i podrien entrar ja en vigor el dilluns 9 d'agost, tot i que la divisió en el si del govern britànic podria retardar la decisió. Espanya està actualment inclosa en el grup dels països en groc, que permet als turistes amb pauta de vacunació completa tornar a casa sense necessitat de fer cap quarantena. Tot i això, els plans de l'executiu passen per endurir les regles de viatges al nostre país per al que queda d'estiu en canviar el semàfor al color roig. El periòdic The Times alerta que aquesta mesura probablement provocaria un èxode de fins a un milió de turistes britànics que estan de vacances allí ara.

De moment, fins a l'actualització de dijous, els ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea i dels Estats Units que tinguen la pauta de vacunació completa no han de fer quarantena en entrar al Regne Unit des d'aquest dilluns, 2 d'agost, sempre que procedisquen d'un país en groc o amb risc mitjà de Covid-19. El Regne Unit manté la majoria de països comunitaris en aquest nivell, però l'escenari canviarà molt probablement la setmana que ve.

També et pot interessar

stats