Partygate al Regne Unit: ix a la llum una nova festa en l'equip de Boris Johnson poc abans del Nadal de 2020

El primer ministre britànic prepara una ofensiva per a recuperar la popularitat entre la població que inclou una purga en el seu mateix gabinet

El primer ministre britànic ix de Downing Street en una imatge d'arxiu
El primer ministre britànic ix de Downing Street en una imatge d'arxiu / Paul Childs (Reuters)

El Regne Unit comença la setmana amb un nou escàndol que esguita el primer ministre, Boris Johnson, a propòsit de les festes il·legals celebrades durant el confinament. El diari The Mirror ha destapat aquesta matinada una altra festa a la qual presumptament va assistir el mandatari amb motiu de la jubilació del seu assessor de defensa dies abans del Nadal de 2020, un moment complicat al país per la pandèmia de coronavirus.

Segons la informació publicada, Johnson va pronunciar un discurs en la festa d'acomiadament del capità Steve Higham, assessor de defensa, que deixava de prestar servei a Downing Street. El primer ministre va estar al lloc "durant uns minuts" per agrair-li al funcionari la tasca duta a terme, assegura l'informe, i va afegir que un petit nombre del personal número 10 es va acomiadar breument.

La informació ha eixit a la llum després que els mitjans de comunicació britànics han publicat durant les últimes jornades que Johnson havia participat en diverses reunions socials que incomplien les restriccions decretades per a frenar la covid-19. Una d'elles, fins i tot, la vespra del soterrar del duc d'Edimburg, amb el país de dol. Un seguit de revelacions a què la població assisteix atònita i que deixen clar que mentre el Regne Unit lluitava contra les pitjors onades de la pandèmia, els sacrificis que es demanaven a la societat no es complien des de Downing Street, la residència del primer ministre.

El degoteig constant d'informacions han deixat Boris Johnson a un pas de l'abisme i amb índexs de popularitat entre la societat que han caigut en picat. Amb part del seu partit en contra —35 diputats tories han dit obertament que volen activar el mecanisme de destitució—, el mandatari prepara ara una purga dels col·laboradors més directes i també contempla altres mesures, com prohibir l'ús d'alcohol en les oficines de Downing Street, congelar la taxa de la BBC o reforçar la sanitat. Una maniobra per a frenar el desgast què acusa recentment i salvar-se del Partygate, com s'ha batejat en l'opinió pública anglesa l'escàndol de les festes en ple confinament.

Durant una entrevista concedida a la cadena Sky News aquest dilluns, el secretari d'Educació, Nadhim Zahawi, ha assegurat que el primer ministre s'ha penedit d'haver assistit a una reunió de "porta la teua beguda" a Downing Street durant el primer confinament pel coronavirus al Regne Unit i entén la ira de la ciutadania. Segons ha assegurat Zahawi, Johnson va acudir a la celebració per a donar suport i animar el seu personal, però "ara voldria no haver fet això, voldria haver dit: 'Mira, torna al teu escriptori perquè això està malament'".

Aquest diumenge, el dominical Sunday Times revelava que el cap del govern britànic no té intenció d'assumir la responsabilitat en els festejos i acusa directament els col·laboradors més propers. Començant pel cap de gabinet, Dan Rosenfield, i el secretari personal, Martin Reynolds, de no haver sigut capaços d'evitar les filtracions.

El líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha afirmat en una entrevista de la BBC que Jonhson ha violat la llei. "Crec que va violar la llei. És obvi el que ha passat: hi ha una festa a escala industrial a Downing Street. Pense que els ciutadans han pres una decisió i els fets parlen per si mateix", ha dit el diputat.

També et pot interessar

stats