La particular tradició d'un poble indígena mexicà per a demanar fortuna a la natura: casar-se amb un caiman

Aquest matrimoni ritual forma part d'una pregària a la natura perquè siga generosa i envie pluja, menjar i bona pesca

El casament tradicional serveix per demanar generositat a la natura / À Punt NTC

L'alcalde de San Pedro Huamelula, un poblet mexicà, ha celebrat aquest dijous el seu casament amb un caiman, en una acolorida cerimònia acompanyada per música i balls tradicionals. Durant la festa, el líder indígena besava l'animal al morro, prèviament nugat per evitar besades no desitjades.

Aquest matrimoni ritual es remunta a segles enrere, a l'època prehispànica entre les comunitats indígenes Chontal i Huave de l'estat d'Oaxaca, i forma part d'una pregària a la natura perquè "siga generosa i envie pluja, menjar i bona pesca", segons ha explicat Víctor Hugo Sosa, l'alcalde d'aquest petit poble de pescadors, de la costa del Pacífic.

L'origen de la tradició

Oaxaca, situada al sud pobre de Mèxic, és possiblement el lloc del país més ric en cultura indígena i la llar de molts grups que han mantingut les llengües i tradicions. L'antic ritual de San Pedro Huamelula, ara barrejat amb l'espiritualitat catòlica, consisteix a abillar el caiman amb un vestit de nóvia blanc i altres peces de colors.

Es creu que el rèptil de set anys, tractat com una princesa, és una deïtat que representa la mare terra, i el seu matrimoni amb el líder local simbolitza la unió d'allò humà i allò diví. Mentre sonen, les trompetes i els tambors donen un ritme festiu, els locals porten la nóvia caiman al braç pels carrers del poble i els homes la venten amb els seus barrets.

“Em dona molta felicitat i em fa sentir orgullosa de les meues arrels”, ha assegurat Elia Edith Aguilar, coneguda com la padrina que ha organitzat el casament. Aguilar ha explicat sentir-se privilegiada d'haver-se encarregat de dur a terme la cerimònia i ha assenyalat que va passar molt de temps preocupant-se pel vestit de la nóvia.

També et pot interessar

stats