La participació en el referèndum per a vetar el matrimoni entre persones del mateix sexe no arriba al 30% a Romania

La votació pretenia esmenar la Constitució per a canviar la definició de 'matrimoni' i que només es reconeguera la unió d'home i dona.

La votació pretenia esmenar la Constitució per a canviar la definició de matrimoni i que només es reconeguera la unió d'un home i una dona.
La votació pretenia esmenar la Constitució per a canviar la definició de matrimoni i que només es reconeguera la unió d'un home i una dona. / Robert Ghement (Efe)

Segons dades oficials, només un 20,41% dels 19 milions de ciutadans romanesos va acudir a votar en una consulta que buscava esmenar la constitució per a canviar la definició de matrimoni, que actualment comprén la unió entre dues persones, per una altra que especifique que es tracte de la unió entre un home i una dona.

La consulta ha sigut tot un fracàs perquè no s'ha arribat a la participació mínima del 30%. Una notícia que han celebrat les ONG en favor dels drets dels homosexuals, que han volgut destacar la defensa de la ciutadania romanesa pels valors democràtics i el rebuig d'una agenda política que conduïa a l'odi i la divisió.

El Partit Socialdemòcrata, que havia defensat l'esmena constitucional per tal d'atraure el vot rural i d'edat avançada i compensar així la caiguda de popularitat a conseqüència d'alguns escàndols de corrupció i una polèmica reforma de la justícia, ha patit un fort colp amb aquest fracàs.

L'altre perdedor ha sigut l'Església ortodoxa, que ha vist com la seua influència quedava qüestionada. Va animar els feligresos a anar a votar durant les misses del diumenge i el seu patriarca havia llançat diferents missatges en el mateix sentit. La Coalició per a la Família, organització propera a l'Església que havia arreplegat tres milions de signatures per a impulsar el referèndum, considera que l'escassa participació es deu a una campanya de desinformació sense precedents des de la caiguda de la dictadura comunista.

L'organització havia dut a terme una intensa campanya en defensa de la família tradicional, amb controvertits lemes, com ara ‘‘Si no vas a votar, dos homes podran adoptar els teus fills’’.

La Comissió Europea havia criticat la consulta, havia demanat que no s'utilitzara la defensa de la família tradicional per a llevar drets a les minories sexuals. Romania va despenalitzar l'homosexualitat l'any 2001 i és un dels pocs països de la Unió Europea on encara no estan reconeguts els enllaços civils entre persones del mateix sexe.

També et pot interessar

stats