El papa Francesc eixirà de l'hospital aquest dissabte, segons el Vaticà

El pontífex argentí està ingressat des de dimecres per una bronquitis i millora "notablement"

El Papa Francesc durant la cimera del Vaticà
El papa Francesc, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El papa Francesc abandonarà l'hospital previsiblement aquest dissabte, segons ha anunciat el portaveu del Vaticà, Matteo Bruni. Ho farà una vegada superats els controls mèdics a què l'han sotmés per la bronquitis que pateix i que va obligar a ingressar-lo dimecres en l'hospital Gemelli de Roma. “El retorn de Sa Santedat a casa Santa Marta [la residència papal] està previst per a la jornada de demà, a la llum dels resultats dels últims controls realitzats aquest matí”, ha precisat Bruni.

El pontífex, de 86 anys, ha passat dues nits en el centre hospitalari i té intenció d'estar present en els actes de la Setmana Santa, encara que no els oficie. Fonts del seu entorn han assenyalat que està “tranquil” i “seré”. Respon al tractament antibiòtic i s'ha constatat una “notable millora” en l'estat de salut. A Francesc se li ha diagnosticat una bronquitis de base infecciosa i se li han administrat antibiòtics en infusió, per via intravenosa. La teràpia “ha produït els efectes esperats amb una notable millora de l'estat de salut”, ha indicat el portaveu papal a primera hora de matí, quan ja ha insinuat que “podria rebre l'alta en els pròxims dies”.

L'argentí es troba en la desena planta del Gemelli, on el Vaticà disposa d'un apartament d'ús exclusiu dels papes des de temps de Joan Pau II. El portaveu Bruni ha precisat que el pontífex va passar la vesprada de dijous “dedicant-se al repòs, a l'oració i a algunes tasques de treball”, cosa que fa pensar en una recuperació ràpida. A l'espera que reba l'alta hospitalària, el Vaticà malda per organitzar les múltiples misses i ritus de la Setmana Santa en el centre mundial del catolicisme amb el papa, el cap de l'Església, hospitalitzat o encara convalescent.

La Santa Seu no ha especificat, de moment, quins són els plans de Bergoglio per a la Setmana Santa, però els mitjans italians asseguren que no oficiarà misses, com la del Diumenge de Rams o la del Diumenge de Resurrecció, i el substituiran cardenals. En canvi, segons les previsions, sí que impartirà aquest mateix dia la tradicional benedicció Urbi et orbi des de la lògia central de la basílica, indiquen les mateixes fonts. Perquè la intenció de la Santa Seu, avança la premsa, és que si Francesc no pot oficiar des de l'altar els ritus, almenys sí que hi estiga present i els presidisca, després de rebre l'alta mèdica. En tot cas, serà una cosa que no ocorria des de 2005, quan Joan Pau II, pocs mesos abans de morir, no va poder oficiar els actes litúrgics pasquals.

És la segona vegada que ingressen el pontífex en aquest hospital romà. El 4 de juliol de 2021 l'operaren del còlon i va estar deu dies hospitalitzat deu dies. De fet, va arribar a oficiar l'àngelus des del balcó del centre sanitari. Des d'aleshores, només ha patit un problema en el genoll dret que l'obliga a caminar amb bastó o amb cadira de rodes i ha assegurat en diverses ocasions que no s'hi vol sotmetre a intervenció quirúrgica.

També et pot interessar

stats