La pandèmia i les tensions econòmiques marquen el Dia d'Europa
El Comitè de les Regions celebra un fòrum per a debatre sobre el paper de les regions en la superació de la pandèmia.
Quan es compleixen 70 anys des que Robert Shuman, en el seu discurs, va sembrar la llavor de la primera unió dels estats europeus, Europa afronta aquest dissabte el Dia d’Europa unida per una pandèmia, però amb importants tensions internes, inicialment superades, per a adoptar un pla financer de reconstrucció després de la pandèmia.
Tan sols unes hores després que els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona hagen arribat a un acord sobre les característiques dels préstecs del fons europeu de rescats, que es destinaran a finançar despeses sanitàries, la crisi sanitària ha evidenciat que l’ideal de treballar per un projecte conjunt no és senzill.
La suposada unió dels estats europeus tampoc no ha aconseguit frenar l’eixida del Regne Unit, que en a penes huit mesos, al gener del 2021, abandonarà totalment la Unió Europea.
La dificultat per a mantindre viu el sentiment de pertinença és un dels principals reptes a què s’enfronta actualment Europa. Aquest serà un dels temes que eixiran a la palestra amb el fòrum en línia que celebra aquest dissabte el Comité Europeu de les Regions per a reflexionar sobre el paper de les regions en la recuperació dels efectes de la pandèmia i el futur d'Europa.
En el fòrum participaran integrants del Comité Europeu de les Regions, del Parlament Europeu i de la Comissió Europea. La trobada tindrà tres sessions: una sobre la recuperació després de la crisi del coronavirus, el futur de la política de cohesió de la UE i la nova proposta de pressupost de la UE 2021-2027, la segona sobre el paper de les regions i les ciutats per a una recuperació sostenible i, per acabar, la tercera sobre el futur d'Europa.