Els països de la Unió Europea demanen intervindre el mercat per a abaratir la llum

Els ministres d'Energia dels Vint-i-set proposen a l'executiu comunitari que prepare "una intervenció temporal i d'emergència, que incloga un límit en el preu del gas", entre altres mesures

Contadors de llum en una imatge d'arxiu
Comptadors de llum, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els països de la Unió Europea han acordat aquest divendres demanar a la Comissió Europea que dissenye una "intervenció temporal d'emergència" en el mercat elèctric, per exemple, a través d'un límit del preu del gas en la formació de preus de l'electricitat.

Segons les conclusions del Consell extraordinari d'Energia, els ministres d'Energia dels Vint-i-set proposen a l'executiu comunitari que prepare "una intervenció temporal i d'emergència, on s'incloga un límit en el preu del gas", entre altres mesures.

L’objectiu d’aquesta intervenció és ajudar a limitar l'impacte dels elevats preus del gas en els mercats elèctrics de la UE i els preus energètics per als consumidors, però el text no explicita si s'assemblaria a l’"excepció ibèrica" que ja apliquen Espanya i Portugal.

També han acordat estudiar possibles opcions per a la introducció d'un límit de preu (de compra) a les importacions de gas de jurisdiccions específiques. Segons la comissària d'Energia, Kadri Simson, si la finalitat d’aquestes polítiques és contrarestar les manipulacions russes del lliurament de gas a Europa, té sentit centrar-se a limitar només el preu del gas rus, ja que limitar el preu del gas en general “pot suposar un risc de subministrament”. Però encara està tot damunt de la taula, ha indicat. 

Altres mesures per mitigar l’impacte dels preus de l’energia 

Els Vint-i-set, en canvi, sí que demanen a l'executiu comunitari, dirigit per l'alemanya Ursula von der Leyen, que propose mesures per a "limitar els ingressos dels productors inframarginals d'electricitat amb baixos costos de producció", com les renovables, la hidràulica i la nuclear.

També insten la Comissió Europea a introduir una "contribució de solidaritat" sobre les companyies petrolieres i gasístiques que puga usadr-se per a mitigar l'impacte dels preus de l'energia en els consumidors.

D'altra banda, demanen que Brussel·les presente la setmana vinent una proposta legislativa per a "incentivar una reducció coordinada de la demanda d'electricitat a la UE per tal d'alleujar la pressió sobre la generació elèctrica" i no descarten un ajust del sistema de comerç d'emissions de CO₂, però respectant els compromisos climàtics.

Finalment, els titulars d'Energia dels estats membres encarreguen a Brussel·les que dissenye instruments de liquiditat d'emergència per a garantir que les empreses tinguen prou fons en el context actual d’elevada volatilitat en els mercats de futurs.

El ministre txec d'Energia, Jozef Síkela, ha dit en roda de premsa que la discussió no ha sigut fàcil, però que han aconseguit trobar “una clara direcció de les mesures que han de prendre's”. També ha dit que no descarta que es convoque un altre Consell extraordinari d'Energia a la fi de setembre per a avançar en la resposta a la crisi.

També et pot interessar

stats