Oxfam denuncia l’abandó de centenars de refugiats vulnerables a l’illa grega de Lesbos

Més de 6.500 persones migrants i refugiades resideixen al camp de Mória, que triplica la seua capacitat.

Oxfam denúncia en el seu informe l’abandó dels refugiats a l’illa de Lesbos
Oxfam denúncia en el seu informe l’abandó dels refugiats a l’illa de Lesbos / Giorgos Moutafis (Oxfam)

Oxfam denuncia en el seu últim informe Vulnerables i abandonats que centenars de dones embarassades, nadons, menors no acompanyats i supervivents de tortures es troben abandonats als camps per a persones refugiades de l’illa grega de Lesbos. Amuntegats, sense aigua i menjar a penes, amb un únic metge que puga atendre els problemes de salut i envoltats de brutícia. Així viuen els migrants i refugiats vulnerables als quals, segons l’ONG, caldria donar un tracte de preferència a l’hora de tramitar les sol·licituds d’asil.

Més de 6.500 persones migrants i refugiades resideixen al camp de Mória, el principal centre d’acolliment a l’illa de Lesbos, que té més del triple de migrants del que permet, segons les dades de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR).

Segons Oxfam, el sistema que hauria d’identificar els més vulnerables i oferir-los protecció ha deixat de funcionar a causa de la falta de personal i dels defectes en el procés. Denuncien la falta d’informació i els canvis continus. Tan sols en l’últim any, els processos es van modificar en tres ocasions.

Dret d’asil

D’acord amb la legislació grega i europea, la definició legal de vulnerabilitat fa referència de manera específica a menors no acompanyats, dones embarassades o amb nadons, persones amb discapacitat i supervivents de tortures, entre d’altres.

Segons Oxfam, “haurien de tindre accés als processos normals de sol·licitud d’asil a Grècia, en lloc de ser derivades als processos de via ràpida dissenyats per a retornar-les a Turquia”. Consideren que se’ls hauria de proporcionar allotjament i assistència mèdica adequada a Grècia.

Segons denuncia la cap de la missió d’Oxfam a Grècia, Renata Rendón, “identificar i atendre les necessitats d’aquestes persones és l’obligació més bàsica del govern grec i dels seus socis europeus”.

Menors detinguts

A Oxfam preocupa, particularment, la tendència a detindre adolescents i supervivents de tortura després de no identificar-los com a vulnerables. Treballadors socials i legals han contat a l’ONG que sovint es troben detinguts que no haurien d’haver sigut tancats a causa de l’edat o pels seus problemes de salut física o mental.

Les dones, particularment vulnerables

L’informe recull també casos de mares a qui han donat d’alta a l’hospital i que les han enviades a tendes de campanya a penes quatre dies després de donar a llum per cesària. També recull casos de supervivents de violència sexual i altres experiències traumàtiques que viuen en camps on els altercats són freqüents.

Les dones se senten particularment insegures a Mória. “Quasi cada dia hi ha baralles perquè no hi ha suficient menjar i aigua per a tots. No hi ha privacitat, no hi ha serveis mèdics”, es queixa Shala, d’Afganistan i que va arribar sola a Lesbos.

També et pot interessar

stats