Les ONG demanen ajuda davant la tragèdia que colpeja Turquia i Síria: "Tot fa falta"

Asseguren que la situació és "dramàtica" i que el principal repte és l'assistència a les persones ferides i desplaçades

Vista aèria de la destrucció en la ciutat de Hatay (Turquia) després del terratrémol
Vista aèria de la destrucció a la ciutat de Hatay (Turquia) després del terratrémol / Erdem Sahin (Efe)

La gran magnitud de la tragèdia a Turquia i Síria ha fet que nombroses organitzacions no governamentals reclamen ajuda durant tota la jornada. La Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, per exemple, ha llançat una crida internacional d'emergència per valor de 70 milions per a respondre a la sèrie de terratrèmols. I el vicari apostòlic d’Anatòlia i president de Càritas a Turquia, el bisbe Paolo Bizzeti, ha detallat que la situació a les zones afectades pels terratrémols és dramàtica i que "tot fa falta". "No hi ha aigua potable, ni electricitat, i les vies de comunicació estan tallades", ha assenyalat en un comunicat enviat per l’organització catòlica d’ajuda humanitària. 

En aquests moments, Càritas Turquia està allotjant, en coordinació amb les autoritats locals, els desplaçats que han perdut sa casa en llocs a l'aire lliure, que continuen sent els més segurs; entre ells, espais habilitats a l'episcopat. A més, ha distribuït mantes i menjars calents per als desplaçats de la ciutat turca d’Iskenderun. Però algunes de les oficines locals de l’organització a Turquia han sigut afectades pels sismes, cosa que complica les operacions d'ajuda.

Pel que fa a Síria, Càritas ja era present sobre el terreny abans del terratrémol, amb programes humanitaris, sanitaris i de rehabilitació econòmica. Es tracta d'una zona especialment complexa, que ja acollia molts desplaçats d'una guerra que dura més de dotze anys i continua tenint focus actius de conflicte. Per tant, l'assistència als nombrosos desplaçats i ferits és ara el principal repte. Tot el personal ha sigut activat i està avaluant la situació per a supervisar les necessitats i organitzar els primers auxilis a les ciutats d'Alep, Latakia, Hama i Tartús.

El que es necessita amb més urgència és atenció mèdica per als ferits, allotjament d'emergència, aliments, aigua potable i articles de primera necessitat, ha informat el director de Càritas Síria, Riad Sargi.

Creu Roja valora augmentar els fons d'ajuda a Síria

D’altra banda, la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja ha estimat que fins a 250.000 persones poden veure's afectades per la destrucció i danys registrats en els seus habitatges, segons ha indicat el cap de l'organització a Turquia, Rubén Cano. L'organisme internacional ha centrat de moment part dels esforços a atendre la població que s'ha quedat sense llar, proporcionant-los tendes de campanya, mantes i aliments fins que puguen tornar a sa casa.

La situació és encara més complicada a Síria on, segons Cano, "plou sobre banyat" després de més d’una dècada de guerra i mesos patint un brot del còlera. De fet, Creu Roja està valorant, juntament amb la Unió Europea, la possibilitat d'augmentar els fons destinats per a garantir l'ajuda humanitària a la zona on, a més, la població és més vulnerable a causa de la falta de xarxes de suport. 

L'ONU i Farmamundi ja hi han enviat ajuda

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha anunciat aquest dimarts una primera ajuda de 25 milions de dòlars per a donar suport humanitari als afectats pels terratrémols registrats a Turquia i Síria, que segons les xifres més recents han deixat uns 26.000 ferits i més de 5.200 morts.

Els diners procedeixen del Fons Central de Resposta a Emergències de Nacions Unides, que l'organització usa habitualment per a actuar immediatament davant crisis d'aquest tipus.

El cap humanitari de l'organització, Martin Griffiths, ha dit en comunicat que la gent de la regió afectada pels sismes no està sola i que la comunitat humanitària els donarà suport en cada pas fins a l'eixida d'aquesta crisi. 

Per la seua banda, l’ONG valenciana Farmamundi participa en l'acció humanitària subministrant medicaments, material sanitari i kits de traumatologia. També farà treballs d'acció humanitària i d'emergència dins de tots dos països, segons ha informat en un comunicat. 

Afirmen que la prioritat ara és agilitzar el rescat dels milers de persones atrapades sota els enderrocs, i per això han activat el protocol d'actuació en emergències a través de dues vies.

D’una banda, el subministrament de medicaments, material sanitari i kits de traumatologia per a proporcionar material sanitari per a les necessitats de pacients que requereixen atenció primària en situacions d'emergència. D'altra banda, a través d'una acció humanitària i d'emergència dins de Turquia i Síria. A Síria treballaran en la zona nord de la frontera, a la ciutat de Jindires i els camps de refugiats d’Atma i Idlib; i a Turquia, assistiran a la població més afectada des de les ciutats de Hatay, Reyhanli i Kirikhan.

Des de l’ONG recomanen a la ciutadania que no faça recollides de medicaments, perquè les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. "No podem enviar el que volem, sinó el que s'hi necessita", indiquen des de l'organització amb seu a València.

Altres organitzacions internacionals que ja s’han desplaçat a les zones afectades i estan començant a atendre les persones ferides i desplaçades són Acció Contra la Fam, l’ONG Comité Internacional de Rescat i Acnur. A més, Aldeas Infantiles SOS, Educo, Oxfam Intermon, Plan International i World Vision s’han agrupat per a organitzar la resposta d’emergència en localitzacions en què estan presents.

També et pot interessar

stats