L’ONG Bombers pel Món de València desplaça un grup de voluntaris a Líbia

El govern libi ha llogat un avió per a voluntaris estrangers amb què viatgen per a rescatar el màxim nombre de supervivents

Voluntaris de l'ONG Bombers pel Món de València abans d'eixir cap a Líbia per ajudar en les tasques de rescat / À Punt NTC

A Líbia, el cicló Daniel podria deixar almenys 5.000 morts i més de 10.000 persones desaparegudes, segons les estimacions de Creu Roja. Les autoritats han demanat a la comunitat internacional una intervenció humanitària urgent, per a un país que des que va patir una guerra civil el 2011 viu completament dividit en dos, controlat per faccions i milícies.

Fins allà es dirigeixen sis membres de l'ONG Bombers pel Món de València, que ja participaren en tasques de rescat en el terratrémol que patiren Turquia i Síria fa uns mesos i també han desenvolupat tasques de rescat en la guerra d’Ucraïna. El seu objectiu és clar: trobar el màxim nombre de supervivents en una zona arrasada per l'aigua.

Es desplaçaran a Líbia mitjançant un avió que el govern del país ha llogat perquè diferents ONG puguen arribar-hi i treballar, ja que les pluges torrencials que Daniel deixa al seu pas han provocat “un fum de desapareguts”, conta el president de Bombers del Món, Tep Javaloyas. 

Començaran a buscar als llocs en què més possibilitats hi ha de trobar supervivents: on hi haja restes que indiquen que hi vivia gent, com ara cases tapades pel fang, explica el Sergent Barea, responsable del grup d’intervenció de l’ONG. 

Precisament el fang és el que més els pot complicar les tasques de cerca, indica Barea, perquè mentre més temps passa més es compacta i més difícil és que sobrevisquen les víctimes que puguen estar-ne davall. Davant d'aquestes condicions el temps és fonamental, diu un dels bombers de l’expedició, Paco Espinosa, que destaca que, afortunadament, han eixit ràpidament cap a Líbia. 

Entre els components del grup destaquen també Birras i Anuc, dos gossos que tindran un paper clar a l'hora de trobar desapareguts igual que va passar durant els rescats del terratrémol de Turquia i Síria. Gràcies al seu olfacte més fi i entrenat per a reconéixer l’olor dels humans, ells són els encarregats de trobar les persones atrapades, i el grup de bombers els segueix per a rescatar-les. 

Altres sis bombers de l'ONG podrien sumar-se aquest dimecres a l'expedició, amb la qual esperen salvar moltes vides.

També et pot interessar

stats