Macron condemna la violència de les protestes i es manté ferm en la reforma de les pensions

El govern responsabilitza l'extrema esquerra dels disturbis i l'assalt d'edificis institucionals a França

Agents antidisturbis vigilen els carres de París, a França
Agents antidisturbis vigilen els carres de París, a França / Nacho Doce (Reuters)

El president de França, Emmanuel Macron, ha condemnat aquest divendres els actes violents de les últimes hores a França, que s’han saldat amb centenars de detinguts. Macron ha assegurat que es manté ferm i que continuarà amb les reformes, enmig d'alguns dels pitjors actes violents de França al carrer en anys, que s’han incrementat al llarg de la nit del dijous. 

La protesta social contra la reforma de les pensions de Macron a França ha entrat en una fase més multitudinària i, fins i tot, violenta en alguns punts i moments. L'última nit ha sigut complicada en diverses parts del país, sobretot a París o Bordeus, on un grup de manifestants ha botat foc a les portes de l'Ajuntament. Els aldarulls greus en què han degenerat algunes de les manifestacions han acabat amb 457 detencions, segons les xifres que ha detallat aquest divendres el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin. A més, hi ha 441 agents ferits.

L'última setmana França s'ha convertit en un polvorí social i amb aquest dijous acumula nou dies de mobilitzacions, que s'han vist entelades pels altercats que alguns individus agressius han provocat en algunes ciutats. Ni els sindicats ni l'oposició volen donar treva en el pols contra l'executiu perquè retire la llei que pretén augmentar l'edat de jubilació dels 62 anys actuals a 64.

Les més de 300 manifestacions convocades al país dijous han aplegat vora 3,5 milions de persones, segons les dades sindicals, cosa que suposa igualar el rècord del 7 de març. Les xifres del govern, però, són més modestes, poc més d'un milió, lleugerament inferior a altres jornades. A pesar de l'aprovació de la llei, el moviment de protesta contra la reforma de les pensions agafa força i la vaga en alguns sectors, com el dels carburants, amenaça també de paralitzar l'economia.

La majoria de les protestes han discorregut amb normalitat, però l'actuació de grups violents han acabat en una batalla campal amb els grups antidisturbis, amb incendis i mobiliari urbà destrossat.

El ministre Darmanin, en una entrevista al canal CNews, ha assenyalat directament l'extrema esquerra com la responsable dels aldarulls que es van produir al marge de les marxes organitzades pels sindicats contra la reforma de l'executiu. "L'extrema esquerra vol atacar la República i cal donar un missatge de condemna", ha subratllat el responsable d'Interior, que ha admés que els sindicats ja han denunciat la violència, però no així tota l'oposició.

A més, Macron ha justificat l’ajornament de la visita oficial del rei d’Anglaterra arran de les protestes. “En el moment en què els sindicats van anunciar un nou dia de protestes el dimarts, amb la visita del rei prevista de dilluns a dimecres, si haguérem proposat una visita d'Estat, no hauria sigut seriós per la nostra part i ens hauria faltat sentit comú”, ha afirmat el president francés.

La pressió continua, perquè els sindicats han convocat una nova jornada de protesta per a dimarts vinent.

També et pot interessar

stats