Netanyahu: "No hi haurà alto el foc sense l'alliberament d'ostatges"

El primer ministre israelià refreda l'expectativa d'una pausa temporal en la guerra, mentre Qatar i Egipte medien per a aconseguir entre una setmana i tres dies d'alto el foc a canvi de l'alliberament d'una desena d'ostatges

Tropes israelianes patrullen una zona destruida a la ciutata de Gaza
Tropes israelianes patrullen una zona destruïda a la ciutat de Gaza / Ronen Zvulun (Reuters)

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reiterat la negativa a acceptar un alto el foc a la Franja de Gaza fins que Hamàs allibere els més de 230 ostatges que va capturar en la incursió del 7 d'octubre a Israel. "No hi haurà alto el foc sense l'alliberament dels nostres ostatges", ha escrit en un curt missatge a X, l'antic Twitter.

"Vull deixar de costat tota mena de rumors que s'escolten des de tot arreu i repetir una cosa clara: no hi haurà alto el foc sense l'alliberament dels nostres ostatges", ha recalcat en una trobada amb colons de Cisjordània, on tampoc ha precisat si exigeix l'alliberament de totes o d'algunes de les persones retingudes.

Egipte i Qatar estan mediant entre el grup islamista Hamàs i Israel per a aconseguir un alto el foc temporal a canvi de l'alliberament d'entre deu i quinze ostatges, la meitat d'ells són estatunidencs, segons una font de la diplomàcia palestina citada per Efe, que assegura que existeixen desacords en els terminis, perquè Hamàs reclama una setmana de pausa, que Israel vol retallar a tres dies.

Les tropes israelianes dominen l'àrea de Beit Hanoun

Aquest divendres es compliran dues setmanes de l'operació terrestre de l'exèrcit d'Israel a la Franja de Gaza. Les tropes ja han arribat al cor de la capital, on han desplegat quatre brigades d'infanteria i una blindada de reserva, que lluiten cos a cos amb el braç armat de Hamàs. L'exèrcit assegura haver assegurat l'àrea de Beit Hanoun, al nord de la Franja, després de matar centenars de milicians i destruir diversos túnels subterranis. Tenen el suport de l'aviació i l'artilleria, que han destruït 300 objectius en la setmana, incloses posicions antitancs.

Hamàs assegura haver aconseguit "la destrucció total o parcial de 136 vehicles militars sionistes" i haver provocat "morts i lesions massives a les forces enemigues invasores". Des que es va iniciar la guerra, ha mort 351 soldats israelians, almenys 33 d'ells en la incursió terrestre a Gaza.

Les tropes israelianes han matat deu palestins a la Cisjordània ocupada, huit d'ells a Jenin, un dels majors focus de violència al territori ocupat, on han mort 173 palestins des que va començar l'operació d'Israel contra Hamàs. Les altres dos morts s'han produït en enfrontaments a Hebron i Betlem, segons ha confirmat el ministeri de salut palestí, que ha reportat l'atenció a catorze ferits.

50.000 desplaçats més cap al sud

La guerra ha atrapat enmig la població civil de la Franja, que continua marxant cap al sud de l'enclavament buscant zones segures, a instàncies d'Israel que concentra en el nord l'ofensiva més intensa. Des de fa quatre dies s'han obert corredors humanitaris momentanis. Només aquest dimecres, vora 50.000 palestins s'han desplaçat, majoritàriament a peu, cap sud per la carretera de Saladí, la principal de l'enclavament. Caminaven amb les mans en alt i portant banderes blanques a través de la destrucció provocada pels bombardejos israelians i els cadàvers que ha deixat la guerra.

La xifra de desplaçats interns a Gaza supera ja els 1,5 milions, més de dos terços d'una població de 2,3 milions, dels quals 725.000 es refugien en instal·lacions de l'ONU, 122.000 en hospitals, esglésies i altres edificis públics, 131.000 en escoles no vinculades a les Nacions Unides, i la resta amb famílies. Malgrat les recomanacions d'Israel, l'exèrcit no ha frenat els bombardejos en el sud de la Franja, on els desplaçats viuen amuntegats enmig d'una escassetat d'aigua potable, aliment, medicines, electricitat i combustible.

En les últimes hores, 106 camions carregats amb ajuda humanitària han creuat pel pas fronterer de Rafah, des d'on dotze ambulàncies van traslladar a territori egipci a diversos ferits i van evacuar a estrangers atrapats en l'enclavament palestí. L'ONU ha pogut fer entrega del segon lliurament de subministraments vitals a l'hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja, encara que ha apuntat que el material està "lluny de ser suficient" per a les necessitats.

Una guerra indefinida

L'exministre de Defensa israelià Benny Gantz, que encapçala l'oposició al país, però va accedir a integrar-se el gabinet en un govern d'emergència amb Netanyahu, dins el gabinet de guerra, ha advertit que l'operació militar no té límit de temps. “La guerra és per la nostra existència i pel sionisme, per la qual cosa no puc proporcionar una estimació de la duració”, ha manifestat. Dies abans, el primer ministre va anticipar que, quan acabe la lluita contra Hamàs romandran a Franja de manera "indefinida".

Israel conserva el suport dels Estats Units en els seus objectius i el mantindrà si canvia el govern. Els cinc candidats republicans a les primàries han deixat clar en el tercer debat, celebrat a Miami, el suport sense fissures al govern de Tel-Aviv i al seu dret a "esborrar a Hamàs del mapa".

També et pot interessar

stats