L'estat de Nova York demana la declaració de zona catastròfica pel temporal que ha causat vora trenta morts
La tempesta gèlida Elliott ja deixa més de cinquanta morts amb mínimes històriques, per davall de 20 graus negatius al centre i nord, i sota zero a l'estat de Florida
El temporal de fred i neu Elliott colpeja aquests dies els Estats Units i els ha sumit en un clima gèlid en plena temporada de Nadal. Les incidències arran d'aquesta tempesta tan inusual es compten per milers, i les víctimes mortals ja són més de cinquanta. La governadora de l'estat de Nova York, Kathy Hochul, ha sol·licitat aquest dilluns a la Casa Blanca que es declare zona catastròfica el nord-oest de l'estat, després del pas de la tempesta hivernal Elliott, que ha causat vora trenta morts.
La cancel·lació de quasi 3.000 vols, el col·lapse de carreteres i els talls de llum en diverses parts del país han amargat el Nadal a molts. Elliott, una bomba ciclònica causada per un front històric d'aire àrtic, ha trencat els termòmetres des del Canadà fins a Texas i ha deixat intenses nevades, forts vents i pluja. Feia decennis que per allà no passaven tant de fred: s'han registrat temperatures per davall de vint graus negatius al centre i al nord del país, mentre que a l'habitualment càlid estat de Florida han assolit mínimes de rècord per davall de zero.
En les últimes hores, l'alcalde de Buffalo, Byron Brown, i altres responsables de localitats de la zona han anat desgranant les últimes xifres de morts, que es concentren en aquesta zona i al comtat de Niagara, segons el canal local WIVB. La policia de Buffalo ha emés aquest dilluns un nou comunicat on adverteix que continua vigent la prohibició de conduir a causa del mal estat de les carreteres, les baixes temperatures i l'escassa visibilitat, i ja són sis els comtats del nord-oest de l'estat que han adoptat mesures similars (Erie, Niagara, Chautauqua, Orleans, Jefferson i Saint Lawrence). L'aeroport de la ciutat continua tancat.
El temporal sembla que ja remet, però s'ha cobrat quasi cinquanta vides, segons un recompte efectuat per la cadena NBC News. Gran part de les pèrdues humanes s'han centrat a Buffalo (estat de Nova York) i els voltants, a la vora del llac Erie. La ciutat ha quedat totalment col·lapsada per la neu i l'aeroport està tancat fins dilluns com a mínim. L'executiu del comtat d'Erie, Mark Poloncarz, ha dit que el nombre de morts confirmats per la tempesta puja a 27, incloent víctimes de xocs de cotxes i bancs de neu. S'han trobat morts en vehicles, en domicilis i al carrer, segons han informat les autoritats.
"Aquest no és el Nadal que no s'esperava cap de nosaltres", lamentava Poloncarz en Twitter diumenge, després de donar el condol a les famílies que han perdut éssers estimats. "Encara ens enfrontem a un clima gelat en tot l'estat. Aquestes baixes temperatures posen en perill la vida. Per això els novaiorquesos haurien de quedar-se en casa", manifestava la governadora de Nova York, Kathy Hochul, diumenge en roda de premsa.
Segons els registres, quatre persones més han mort en un xoc múltiple en una carretera de l'estat d'Ohio amb uns cinquanta autpmòbils afectats. També hi ha hagut morts per accidents o pel fred a Kansas, Missouri, Vermont, Colorado i Wisconsin, segons la premsa local, que eleva a més de vint el nombre de decessos pel temporal.
Almenys 200 milions de persones als Estats Units –el 60% de la població–, han estat sota alguna alerta pel clima, segons el servei meteorològic nacional, el National Weather Service (NWS). En diverses ciutats de la costa est i fins i tot de Florida els termòmetres han marcat mínimes que no es veien des del Nadal del 1983.
Elliott perd força
Aquest diumenge, la tempesta Elliott es desplaça lentament cap a l'est mentre remet, encara que les temperatures continuen sent gèlides i més baixes que les habituals a l'est, centre i sud del país. A les 17:30 hores GMT, 176.000 persones estaven en alerta per tempestes de neu, segons el pronòstic del NWS. "S'espera que les condicions milloren lentament a mesura que el sistema s'afeblisca. No obstant això, viatjar en aquest estat serà extremadament perillós" en algunes zones, ha advertit l'organisme en un comunicat.
A aquesta mateixa hora, uns 200.000 usuaris continuaven sense llum, principalment a Maine i a Nova York. Durant els últims dies, 1,7 milions de llars i negocis s'han quedat a fosques pel temporal.
El president dels Estats Units, Joe Biden, va comparéixer públicament dijous per advertir els estatunidencs que es prengueren la tempesta "de manera extremadament seriosa" i que seguiren les recomanacions de les autoritats.