Mor a Cambodja una xiqueta d'onze anys per grip aviària, el primer cas des del 2014

El decés arriba en un moment de preocupació global a causa de la malaltia, que ha saltat d'ocells a mamífers en diferents regions del món

Un tècnic del Ministeri de Sanitat de Cambodja desinfecta la zona on residia la víctima
Un tècnic del ministeri de Sanitat de Cambodja desinfecta la zona on residia la víctima / Reuters

Una xiqueta d'11 anys ha mort per una infecció de grip aviària a Cambodja. És la primera defunció vinculada amb aquesta malaltia que es reporta al país asiàtic des del 2014, segons han informat des del ministeri de Sanitat cambodjà. I ha ocorregut, també, justament en un moment en què augmenta la preocupació mundial per aquest virus, amb Europa immersa en l'epidèmia més devastadora de grip aviària de la història i més de 50 milions d'aviram sacrificat l'últim any.

Segons fonts sanitàries cambodjanes, la víctima va començar a sentir-se malalta el 16 de febrer, amb símptomes de febra alta, tos i mal de gola, que no van millorar després de tres dies de tractament al poble de la província de Prey Veng en què residia, al sud-est del país. Davant la persistència de la malaltia, el passat 21 de febrer traslladaren la menuda a l'hospital infantil de Phnom Penh, la capital de Cambodja, on va morir l'endemà.

Les proves realitzades per l'equip mèdic en el moment de l'ingrés revelaren que estava infectada per la soca H5N1 del virus, la mateixa que s'ha detectat a Espanya i que ha causat un brot en una granja de visons de la Corunya. La xiqueta és el segon cas diagnosticat en humans al país aquesta setmana, després que el pare fora també positiu.

Fa nou anys que Cambodja no registrava cap mort per grip aviària, després del brot que va deixar-ne 37 entre els anys 2003 i 2014. El cas es produeix en un moment de creixent preocupació global per aquesta malaltia, arran del salt que ha fet d'ocells a mamífers en diferents regions del món.

Cap a una nova pandèmia?

Davant l'alerta, el passat 8 de febrer l'Organització Mundial de la Salut va difondre un comunicat per a avisar que s'ha de controlar la propagació del virus per a constatar si està mutant de manera que es puga estendre entre els humans. Malgrat que es tracta d'una malaltia d'animals, és possible la transmissió a persones que tinguen contacte amb ocells malalts —procés anomenat zoonosi—. En els últims vint anys, 870 humans s'han contagiat de grip aviària i 457 han mort.

A Espanya, Sanitat té huit alertes actives de malalties procedents d'animals. Però les veus expertes criden a la calma, perquè la zoonosi és un fenomen habitual. De fet, el 75% de les malalties que pateixen les persones tenen origen animal, recorda el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València, Rafael Toledo. Aquest especialista insisteix que no s'han de fer saltar les alarmes innecessàriament, però sí que cal no abaixar la guàrdia. "El perill des d'un punt de vista epidemiològic no està tant en el salt dels animals als humans, sinó que es done una transmissió eficient entre els mateixos humans", ha assegurat. Això és, precisament, el que va passar amb la covid-19. Afortunadament, les alertes d'ara són només de vigilància i no han de preocupar la població general.

També et pot interessar

stats