El ministre espanyol d'Afers Estrangers viatja a Brussel·les en plena crisi comercial amb Algèria

La reunió amb el comissari responsable de política comercial de la Unió Europea vol articular una resposta "serena, constructiva, però ferma" a la congelació del comerç amb Espanya

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, reitera el suport a Ucraïna i a l'entrada de Finlàndia en l'OTAN
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares / Alexzea / Europa Press

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, viatja aquest divendres d'urgència a Brussel·les per a entrevistar-se amb el comissari responsable de política comercial de la Unió Europea i articular una resposta "serena, constructiva, però ferma" a la decisió algeriana de congelar el comerç amb Espanya. La visita es produeix en plena crisi diplomàtica i comercial amb Algèria.

Algèria va anunciar dimecres que trencava el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya per considerar "injustificable" la nova posició sobre el Sàhara Occidental de l’executiu de Sánchez. Una decisió que ha provocat la preocupació al món empresarial.

A la Comunitat Valenciana 1.343 empreses valencianes exporten a aquest país magribí per un valor de 416 milions d'euros a l'any, bona part de les quals es troben a les comarques de Castelló, ja que el sector de les frites i els esmalts és el principal exportador a aquest país. És un sector en creixement l'any 2021, amb un volum de 90 milions d'euros, i per al qual Algèria és el segon mercat. Per contra, les importacions superen els 96 milions d'euros repartits entre 175 empreses valencianes que els compren productes químics o adobs per a l'agricultura.

Però tot i les dades, la preocupació més gran dels empresaris és que aquest bloqueig afecte la importació de gas perquè impactaria fortament la indústria, ja que faria pujar el preu i això podria repercutir en la producció. 

Enmig d'aquesta crisi, la Unió Europea ja ha demanat a Algèria que faça marxa enrere en aquesta decisió. I en les primeres declaracions sobre el tema, Albares ha dit que el govern està analitzant les conseqüències de la decisió algeriana i que oferirà una resposta "serena, constructiva, però ferma" en favor dels interessos espanyols.

També et pot interessar

stats