El primer ministre britànic veu "inimaginable" negociar amb Putin en les actuals condicions
Zelenski destaca que més de mig milió d'explosius amb mines s'han retirat d'Ucraïna des que va començar la invasió russa i demana més recursos
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha jutjat "inimaginables" unes negociacions amb el president rus, Vladímir Putin, mentre aquest "infligeix semblant mal" als ucraïnesos i fins que no retire les seues tropes d'aqueix país.
En l'última videoconferència de l'any dels líders dels països del G7, Sunak ha advocat davant dels seus homòlegs perquè "qualsevol estratègia política haja de seguir la realitat sobre el camp de batalla".
Sunak ha dit que "Putin s'està adonant que ja no podia guanyar sobre el terreny i recorre ara a tàctiques cíniques, inclosos atacs bàrbars sobre infraestructura crítica nacional".
"Les negociacions mentre el Kremlin infligeix semblant mal als ucraïnesos són inimaginables i Putin ha de retirar les seues forces abans que puga haver-hi converses de pau genuïnes", va afegir.
Per al britànic, continuar alineats políticament, econòmicament i militarment és l'única forma que els aliats del G7 poden aconseguir que "Putin senta el cost de les seues accions", per la qual cosa va reclamar als Set que combinen els seus esforços i igualen com a mínim el seu suport a Ucraïna el 2023.
El canceller alemany Olaf Scholz ha anunciat la creació d'una plataforma per a coordinar l'ajuda financera a Ucraïna en el si del G7, després de la reunió virtual amb els líders del grup integrat pels Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, França i Itàlia, a més d'Alemanya.
Els russos diuen que els atacs a infraestructures "acosten la victòria militar sobre Ucraïna"
Mentrestant, el cap interí de la denominada república popular de Donetsk annexionada per Moscou, Denís Puixilin, ha afirmat que els atacs russos a les infraestructures energètiques ucraïneses acosten la victòria militar sobre Ucraïna.
Segons ha explicat, aquests atacs dificulten la logística militar i les comunicacions entre les unitats i impedeixen a més el funcionament normal de la indústria que repara el material bèl·lic per a l'exèrcit ucraïnés i "creen les condicions que amb certesa absoluta acosten la derrota militar de la resta d'Ucraïna".
Segons les autoritats ucraïneses, els atacs massius han danyat entorn del 50% de la infraestructura energètica del país, la qual cosa ha deixat sense electricitat milions de persones enmig de l'hivern, quan en algunes regions les temperatures arriben a caure per davall dels 15 graus sota zero.
Zelenski: més de mig milió d'explosius s'han retirat d'Ucraïna
Per part seua, membres del Servei Estatal d'Emergència d'Ucraïna i de la Policia Nacional han neutralitzat més de 480.000 objectes explosius disseminats per tot el país des que va començar la invasió russa el passat 24 de febrer.
A aquests treballs de desminatge s'han sumat altres serveis estatals i membres de les forces militars, va assegurar anit el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, en el seu últim videomissatge destinat a la població.
"Tres dels nostres experts en desactivació de bombes han mort a la regió de Donetsk durant la remoció de mines. El meu condol a les seues famílies", ha assenyalat el mandatari. "Els metges estan tractant de salvar dos col·legues més".
Segons Zelenski, aquest és un dels temes més importants que discuteix Kíiv amb els seus socis occidentals, ja que és crucial "mobilitzar tants recursos globals com siga possible per a derrotar el terror de les mines russes al més prompte possible".
Segons diverses fonts, prop del 30% del territori ucraïnés ha de ser desminat per a ser considerat segur, perquè aquests artefactes causen desenes de morts i ferits en tot el país.