Biden dona suport al pla de pau ucraïnés basat en els principis de l'ONU

Els EUA aproven altres 275 milions de dòlars en ajuda militar destinats a reforçar les defenses antiaèries d'Ucraïna i 53 milions per a reforçar la infraestructura energètica

Xiquets de l'Organització Scout d'Ucraïna comparteixen la flama de Betlem durant una cerimònia en la Catedral de San Mijailovski a Kíiv, Ucraïna
Xiquets de l'organització Scout d'Ucraïna comparteixen la flama de Betlem durant una cerimònia al monestir de Sant Miquel de les Cúpules Daurades, a Kíiv, Ucraïna / Sergey Dolzhenko (Efe)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha donat suport a la voluntat del seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, d'aconseguir "una pau justa" basada en els principis fonamentals de la Carta de les Nacions Unides, segons ha dit la Casa Blanca en un comunicat.

En la seua conversa telefònica, Biden ha subratllat a Zelenski, a més, el compromís a l'hora de continuar oferint a Ucraïna ajuda econòmica, humanitària i defensiva i de fer que Rússia rendisca comptes "pels seus crims de guerra i atrocitats".

Aquest suport es va materialitzar recentment en altres 275 milions de dòlars en ajuda militar anunciats divendres i destinats especialment a reforçar les defenses antiaèries, o en altres 53 milions per a reforçar la infraestructura energètica.

Biden, segons afegeix la nota de la Casa Blanca, va transmetre que el seu país dona prioritat als esforços per a enfortir la defensa aèria d'Ucraïna.

Zelenski ha assenyalat a Twitter que la conversa va "ser fructífera" i que va servir per a coordinar postures abans de la cimera del G7 i per a parlar sobre una major cooperació en matèria de seguretat i de protecció del sector energètic.

Moscou atribueix l'inici de la guerra al fracàs dels acords de Minsk

Per la seua banda, el Kremlin ha afirmat que el fracàs dels acords de pau de Minsk per al Donbass va ser el precursor de la campanya militar russa a Ucraïna, perquè Occident va ignorar l'incompliment per part de Kíiv i "va enganyar" Rússia, segons ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov.

En el programa Moscou. Kremlin. Putin, el secretari de premsa del Kremlin va sostindre que, amb el temps, "es va fer evident" l'engany, que el president de Rússia, Vladímir Putin, ha exemplificat amb declaracions de l'excanceller alemanya Angela Merkel. Aquesta va dir recentment que els acords de Minsk van permetre a Ucraïna guanyar temps per a poder defendre's millor d'un atac rus.

"El president Putin i els nostres altres representants constantment van repetir i van denunciar l'incompliment dels acords del 2014 i 2015. Però els altres participants en el procés de negociació van ignorar-ho. Tot això és només el precursor de l'operació militar especial", ha afirmat Peskov en referència a la intervenció bèl·lica russa a Ucraïna.

El portaveu també ha dit que les relacions entre Rússia i Occident han arribat a l'etapa de la "confrontació".

També et pot interessar

stats