Millan Requena (UA): "Els tentacles dels serveis secrets de Rússia han arribat a Espanya"

El professor de Dret i Relacions Internacionals de la Universitat d'Alacant sospita que membres de la comunitat russa de la Costa Blanca poden haver donat suport a l'assassinat del desertor Maksim Kuzminov

El professor de Relacions Internacional de la Universitat d'Alacant, Millan Requena
El professor de Relacions Internacional de la Universitat d'Alacant, Millan Requena / À Punt NTC

Rússia no confirma, però tampoc desmenteix la seua participació en la mort del desertor rus Maksim Kuzminov, assassinat a tirs, el 14 de febrer, a una urbanització de la Vila-Joiosa i acusat de traïdor, aquest dimarts, pel cap dels serveis secrets. A Millan Requena la retòrica del Kremlin li evoca més episodis atribuïts a Moscou, mai reconeguts per l'estat rus. El professor del Dret i relacions internacionals de la Universitat d'Alacant creu que el crim mostra que "els tentacles de Rússia" estan assentats a la Unió Europa, que "arriben també als països democràtics" i que "l'operativitat que té el servei exterior rus ha arribat també a Espanya", i particularment a la Costa Blanca.

Considera que la presència de ciutadans russos des de fa quinze anys al litoral d'Alacant pot haver facilitat el crim. "No seria un disbarat pensar que alguns podrien haver ajudat o avisat certes persones per a executar materialment l'assassinat", ha explicat en una entrevista per als serveis informatius d'À Punt. Veu preocupat la facilitat amb què s'ha eliminat el dissident, que operava amb una identitat falsa ucraïnesa. També considera una "inconsciència" per part de la víctima "pensar que el Kremlin abaixa la guàrdia", tenint en compte altres assassinats de desertors o rivals de Vladímir Putin de més alt rang a l'estranger, que comptaven amb vigilància, com ara el magnat Borís Berezovski o l'exespia Aleksandr Litvinenko. "Si hi ha hagut comunicació entre autoritats espanyoles i serveis d'intel·ligència d'Ucraïna no han evitat que els tentacles de Rússia arribaren a la costa blanca", ha advertit el professor.

Millan Requena emmarca l'episodi en la guerra de propaganda entre Ucraïna i Rússia. Segons ha recordat, els serveis d'intel·ligència de Kíiv tenen una línia de treball que consisteix a captar desertors per a desemmascarar públicament la tesi oficial del Kremlin, que exhibeix unitat total en la ciutadania i els soldats al voltant de la invasió d'Ucraïna.

També et pot interessar

stats