Milei prohibeix l’ús del llenguatge inclusiu i la perspectiva de gènere en l'administració pública
El govern argentí ja s’ha vist envoltat per la polèmica del projecte per a derogar la llei de l’avortament i per la llei òmnibus
El govern de l'Argentina ha anunciat aquest dimarts un veto en tota l'administració pública per a l’ús del llenguatge inclusiu i la perspectiva de gènere amb l'argument que "s'ha utilitzat com a negoci de la política" només unes hores després que el Ministeri de Defensa també confirmara una mesura similar.
El portaveu presidencial, Manuel Adorni, ha explicat que la mesura implicarà que les administracions no podran fer servir el llenguatge de gènere neutre o símbols com "@" o "x". També s'evitarà "la inclusió innecessària del femení", ha afirmat el portaveu de Javier Milei als mitjans. "El llenguatge que contempla tots els sectors és el que usem en la llengua castellana, és l'espanyol", ha justificat Adorni, que no veu necessari introduir noves "estructures" per a donar cabuda a altres sensibilitats.
Hores abans, el ministre de Defensa, Luis Petri, havia establit també "l'obligatorietat de l'idioma castellà, conforme a les normes de la Reial Acadèmia Espanyola", amb l'objectiu "d’eliminar formes incorrectes del llenguatge" que puguen "generar una interpretació errònia" i afectar fins i tot el desenvolupament d'operacions militars. "Les comunicacions en l'àmbit de la defensa nacional han de ser breus, clares i concises d'acord amb el que estableixen els reglaments militars corresponents", recull una resolució del Ministeri, que adverteix que aplicarà mesures contra qui incomplisca aquestes noves directrius.
Aquesta no és la primera mesura de Milei que està envoltada de polèmica. A principis de febrer, el partit que lidera el president argentí, la Llibertat Avança, d'ultradreta, va presentar un projecte per a derogar la llei de l'avortament. El projecte demana la derogació de la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs (IVE), aprovada el 30 de desembre del 2020, i que l'avortament siga un delicte penal tant per a la dona com per als qui participen en la intervenció. A més, segons el text, no se'n poden eximir els casos de violació, encara que deixa a criteri del jutge l'excepció de la pena per a la dona.
Així mateix, pocs dies després d’accedir a la presidència, Milei va anunciar la coneguda llei òmnibus, amb 644 articles que inclouen nombroses retallades per a desmantellar la protecció social de l'estat i que comporten una liberalització radical de tot el sector públic. Una norma que, en primer lloc, va paralitzar la justícia i dies després va tombar la Cambra de Diputats.