El govern de Milei vol derogar la llei d'avortament i preveu penes de fins a tres anys de presó

Suposaria la supressió de la llei promulgada el 2021 i no presenta eximents en els casos de violació

El president electe de l'Argentina, l'ultradretà Javier Milei
El president electe de l'Argentina, l'ultradretà Javier Milei / À Punt NTC

El partit que lidera el president argentí, Javier Milei, la Llibertat Avança (ultradreta), ha presentat aquesta matinada un projecte per a derogar la llei de l'avortament, segons es va conéixer aquest dimecres, encara que l'ingrés en la seu parlamentària és del 5 de febrer.

El projecte demana la derogació de la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs (IVE), aprovada el 30 de desembre del 2020 i promulgada el 14 de gener del 2021, i que l'avortament siga un delicte penal tant per a la dona com per als qui participen en la intervenció. A més, el text no presenta eximent en els casos de violació, encara que deixa a criteri del jutge que dispose l'excepció de la pena per a la dona "en atenció als motius que la van impulsar a cometre el delicte, la seua actitud posterior, i la naturalesa del fet". La dona seria sancionada amb presó d'un a tres anys.

Segons el projecte que porta la firma dels diputats Óscar Zago, cap del bloc de la Llibertat Avança; Lilia Lemoine –influent i persona molt pròxima a l'àmbit de Milei– i quatre legisladors més, hi hauria penes de tres a deu anys per als qui provoquen l'avortament d'una dona sense el seu consentiment, que podrien arribar a quinze en cas de defunció de la mare.

En el cas que hi haja consentiment, les penes serien d'un a quatre anys, que podrien augmentar a sis si la dona mor.

El text presentat en la Cambra de Diputats va encapçalat pel lema que l'executiu de Milei va publicar recentment en el Butlletí Oficial: la declaració del 2024 com a Any de la defensa de la vida, la llibertat i la propietat.

Durant el seu discurs en el Fòrum Econòmic Mundial, celebrat al gener a Davos (Suïssa), el mandatari va atacar les agendes del feminisme i del medi ambient que, segons va dir, el socialisme ha aconseguit colar en els organismes internacionals.

Una llei del 2021

Aprovada el 30 de desembre del 2020 i promulgada el 14 de gener del 2021, la llei 27.610 d'interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) permet interrompre voluntàriament l'embaràs fins a la setmana catorze de gestació de manera segura, legal i gratuïta, sempre en un màxim de deu dies des del seu requeriment.

Més enllà d'aquestes catorze setmanes de termini, l'avortament només es permet sota dos causals que regeixen des de l'aprovació del Codi Penal el 1921: quan córrega perill la vida de la dona o si l'embaràs va ser producte d'una violació.

També et pot interessar

stats