Més de la meitat de la població armènia de l’Alt Karabakh ja ha fugit de la regió annexionada per l'Azerbaijan

Les autoritats de l’autoproclamada República  d’Artsakh anuncien que es dissoldrà el gener del 2024

Un camió, carregat de refugiats, ix de l’Alt Karabakh, la regió annexionada per l'Azerbaiján
Un camió, carregat de refugiats, ix de l’Alt Karabakh, la regió annexionada per Azerbaijan / Irakli Gedenidze (Reuters)

Més de la meitat de la població de l'Alt Karabakh, territori azerbaidjanés poblat per armenis, ha abandonat ja des de diumenge les seues llars i s'ha desplaçat a Armènia després de l'operació militar àzeri del dia 19, segons ha informat el govern armeni. Aquest balanç s’ha fet públic tot just el dia en què les autoritats de la República d’Artsakh han emés una orde perquè es dissolga aquesta autoproclamada república a partir de l’1 de gener.

“A les 4:00 GMT, 65.036 persones desplaçades forçosament d'Alt Karabakh havien arribat a Armènia”, ha afirmat Nazeli Baghdasarián, portaveu del primer ministre armeni, Nikol Pashinián, en el seu compte de Facebook. S’estima que en la regió ocupada per l’Azerbaidjan vivien vora 120.000 armenis, per tant, i segons la xifra oferida pel primer ministre, prop de la meitat estaria ja a Armènia.

L’èxode d’aquesta zona transcaucàsica s’ha produït especialment des de la derrota militar d’Armènia en aquest territori.

La regió va viure aquesta setmana una tràgica explosió d’un dipòsit de combustible que ha costat la vida d’almenys 68 persones i ha deixat més de 300 ferits, segons l’últim balanç. Les causes d’aquesta explosió es desconeixen, però va resultar especialment letal perquè es va produir en una zona plena de vehicles que eixien del país. De fet, els centenars de ferits que han requerit hospitalització estan en centres armenis.

D’altra banda, l’autoproclamada República d’Artsakh deixarà d'existir a partir de l'1 de gener. El president d’aquesta suposada república ha signat un decret que contempla la dissolució de totes les institucions estatals a partir de l'1 de gener de 2024, segons van assegurar les autoritats locals. La república autodeclarada deixarà d'existir a partir d’eixe dia, com consta en el decret.

També et pot interessar

stats