Massiva marxa per la universitat pública en un dia negre per a l'economia argentina
Milers de manifestants exigeixen l'augment de sou per al professorat universitari i clamen contra la política econòmica de Macri.
Desenes de milers de persones van defendre dijous l'educació universitària pública en una marxa a Buenos Aires en la qual els docents, amb el suport de molts alumnes, van protestar contra els ajustos del govern i per l'actualització dels seus sous.
La manifestació es va produir després d'un matí complicat per a l'economia argentina a causa de la depreciació del pes argentí enfront del dòlar, que ha arribat al 18,87% en els últims dies. Aquesta situació va calfar el clima de la marxa, on les consignes contra l'executiu de Mauricio Macri van igualar als crits en defensa de la universitat pública.
Diferents partits polítics d'esquerra van acompanyar a representants de 57 universitats públiques de tot el país i als principals sindicats educatius, que van convocar la manifestació després de diverses setmanes de negociacions fallides amb el Ministeri d'Educació argentí.
El reclam central de la comunitat educativa és el salari dels professors, ja que consideren que l'augment del 15% en tres trams que els ofereix el govern per aquest any és insuficient, en tindre en compte que es preveu que la inflació de l'any se situe per damunt del 30%, i que la moneda local s'ha devaluat un 102% en els últims huit mesos i continua en caiguda.
El professorat, en vaga des del començament d'agost, demana que l'augment salarial siga del 30% i incloga la denominada clàusula "gallet", que serveix perquè les parts s'assenten a negociar de nou si la inflació supera el límit estipulat en l'acord. Gràcies a l'èxit d'afluència de la convocatòria, els docents esperen reprendre les negociacions amb el govern.
"Els docents hem quedat molt retardats en els nostres salaris i aquesta és la principal reivindicació del gremi", va assegurar el professor universitari Guillermo Clarke, qui imparteix Història en la facultat de Comunicació Social de la Universitat Nacional de La Plata. Encara que la qüestió salarial és important per Clarke, el docent va considerar que en la marxa "la preocupació és més àmplia: l'essència de la universitat pública argentina, la seua gratuïtat, funcionament i excel·lència".
Al començament d'any, el govern va retallar 3.000 milions de pesos (98 milions de dòlars) del pressupost que anava destinat a Educació, un ajust que l'executiu va negar perquè, segons el Ministeri d'Educació, el pressupost d'aquest any "s'até en el 9% al que va demanar el Consell Interuniversitari Nacional, quan en els anys anteriors aquesta xifra estava entre el 80% i el 85%".