Fracassa la segona evacuació de civils de Mariúpol i s'intensifiquen els atacs a Kíiv
Moscou bombardeja població civil a Irpín mentre Putin assegura que només detindrà la guerra si Ucraïna deixa de resistir-se
La guerra a Ucraïna s'encrueleix en l'onzena jornada des de la invasió russa. Els combats han continuat aquest diumenge i el setge s'estreny sobre les principals ciutats. El focus continua posat a Mariúpol, al sud-est del país, que encadena una setmana assetjada i bombardejada per les forces del Kremlin. La situació en aquest enclavament, estratègic per a Moscou, és dramàtica. Aquest diumenge ha tornat a fracassar el segon intent d'alto el foc per a evacuar els centenars de milers de persones que encara hi continuen atrapades. Paral·lelament, l'exèrcit rus s'acarnissa amb l'ofensiva als voltants de Kíiv. La ciutat veïna d'Irpín, a vora 25 quilòmetres de la capital ucraïnesa, ha sigut víctima aquest matí d'un fort bombardeig mentre la població civil intentava fugir com podia.
El segon intent per a establir un corredor humanitari per tal d'evacuar civils de la ciutat de Mariúpol ha quedat novament frustrat. Les tropes russes i la Guàrdia Nacional d'Ucraïna s'han culpat mútuament d'aquest segon fracàs, just l'endemà del primer intent, quan tampoc es va poder fer el desallotjament perquè no es va respectar l'alto el foc de cinc hores que havien pactat ambdues parts.
Un combatent de la Guàrdia Nacional ha acusat les forces russes, que mantenen rodejada la ciutat portuària, d'haver continuat bombardejant les zones que havien de ser segures. L'agència de notícies Interfax cita un funcionari de l'administració separatista de Donetsk que acusa les forces ucraïneses de no haver respectat l'alto el foc parcial. Segons aquest treballador, només unes 300 persones han eixit de la ciutat, de 400.000 habitants. Les autoritats ucraïneses planejaven evacuar més de 200.000 persones de Mariúpol i denuncien que la ciutat està en situació d'emergència humanitària pels constants atacs de Rússia. No tenen llum, calefacció, aigua ni cobertura mòbil. És un enclavament estratègic perquè connectaria la regió del Donbass amb Crimea i deixaria Ucraïna sense accés a la mar d'Azov.
L'assessor del Ministeri de l'Interior ucraïnés, Anton Heràsxenko, ha confirmat que els atacs russos han tornat a interrompre els plans d'evacuació. "El segon intent d'un corredor humanitari per a civils a Mariúpol ha tornat a acabar amb bombardejos dels russos", ha assenyalat a través de Telegram.
A primera hora d'aquest diumenge l'Ajuntament havia anunciat un segon intent per a evacuar la població civil atrapada a la ciutat, amb una nova treva que estaria en vigor de les 10:00 a les 21:00 hora local (09:00-20:00 a Espanya). Però finalment els intents han resultat infructuosos i les autoritats locals només han arribat a informar que diversos autobusos havien eixit de Zaporíjia cap a Mariúpol per a arreplegar els civils que volien eixir de la ciutat.
S'acarnissa el setge a Kíiv
Paral·lelament, les tropes comandades pel Kremlin estrenyen el setge sobre Kíiv i els voltants amb atacs directes contra la població civil. L'ofensiva s'ha acarnissat a les ciutats veïnes, com Irpín. Les forces russes han bombardejat la carretera per on fugien a peu desenes de persones cap a la capital. Homes, dones i xiquets que intentaven escapar dels enfrontaments armats a la zona s'han vist obligats a protegir-se quan els míssils han caigut prop. Els soldats i els companys residents han hagut d'ajudar els ancians a pujar en un autobús atapeït de gent atemorida.
El secretari del Consell de Seguretat i Defensa d'Ucraïna, Oleksi Danilov, ha apuntat que Rússia es prepara per a la segona onada d'una ofensiva a gran escala i que no perd l'esperança de prendre Kíiv, tot i la resistència ucraïnesa.
El president rus, Vladímir Putin, assegura que l'operació militar avança conforme amb les previsions del Kremlin i ha advertit aquest mateix diumenge que només s'aturarà si Kíiv deixa de lluitar i compleix totes les demandes.
En les últimes jornades l'enfocament principal de les forces russes s'ha desplaçat cap al sud per a privar Ucraïna de l'accés als mars Negre i d'Azov. Precisament el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha afirmat aquest diumenge que les forces russes s'estan preparant per a bombardejar la ciutat portuària d'Odessa, a la vora del mar Negre. "Míssils contra Odessa? Serà un crim de guerra. Serà un crim històric", ha assenyalat el mandatari en un nou missatge difós a través de les xarxes socials. També ha denunciat que Rússia ha destruït per complet un aeroport ubicat prop de Vínnitsia, al centre del país, sobre el qual ha llançat huit míssils.
D'altra banda, les autoritats de la província ucraïnesa de Khàrkiv han denunciat que Rússia ha llançat diversos projectils contra el Centre Nacional d'Investigació de l'Institut de Física i Tecnologia, on hi ha un reactor nuclear experimental. Les forces armades d'Ucraïna han advertit que Moscou també planeja prendre la central hidroelèctrica de Kàniv, a la vora del riu Dniéper. Una altra infraestructura important de subministrament per al país, després que divendres va caure la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa.
A la regió de Kherson, ja en mans dels russos, centenars de persones han tornat a eixir al carrer per a protestar contra la invasió. Els manifestants han reinstaurat la bandera en alguns edificis oficials i han proclamat consignes contra Rússia mentre les fileres comandades pel Kremlin els llançaven una pluja de tirs.
Mentre segueix l'escalada bèl·lica, les esperances estan posades una nova trobada de les delegacions negociadores, prevista aquest dilluns, per a continuar buscant un cessament d'hostilitats. Serà la tercera reunió entre ambdues parts durant el temps que va de guerra.
Més d'1,5 milions de persones han fugit d'Ucraïna en els últims deu dies, segons el balanç que han donat a conéixer les Nacions Unides aquest diumenge. És l'èxode més gran des de la Segona Guerra Mundial.