Macron: "Estem vivint la fi de l'abundància"

El president francés afirma que "assistim a una gran convulsió, un canvi radical"

El president francés Emmanuel Macron en actitud pensativa en una imatge recent
El president francés Emmanuel Macron en actitud pensativa en una imatge recent / Michel Euler (Reuters)

El president francés, Emmanuel Macron, ha obert aquest dimecres el primer Consell de Ministres després de les vacances estivals amb un to greu de cara als desafiaments econòmics, energètics i socials que aborda el país, i ha advertit que ha arribat "la fi de l'abundància".

"Crec que assistim a una gran convulsió, un canvi radical. En el fons, el que estem vivint és la fi de l'abundància, de la liquiditat sense cost", ha dit Macron tallant amb el seu convencional optimisme i el lema del "coste el que coste" que havia enarborat durant la pandèmia, quan l'Estat va eixir al rescat d'empresaris i ciutadans a colp de despesa pública.

Per a Macron, l'escassetat de certes matèries primeres o de l'aigua està sobre la taula i caldrà prendre mesures sobre aquest tema. "És també la fi de les evidències. La democràcia, els drets humans. Si algú pensava que era el destí de l'orde internacional, els últims anys han fet saltar per l'aire algunes proves", ha dit en referència a l'auge de règims il·liberals o autoritaris.

El dirigent francés considera que la guerra a Ucraïna ha portat a Europa "la fi de la despreocupació". Després de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, amb l'ombra de la inflació que pesa sobre l'economia global i el risc de recessió a Europa, les fortes temperatures que van colpejar França aquest estiu i la sequera han despertat la inquietud de nombrosos ciutadans i del mateix govern.

"Davant tals desafiaments –ha dit Macron– no tenim dret a esperar, a governar sobre la marxa. Hem de protegir el nostre país amb ambició, preservar el que siga necessari i protegir els que el necessitaran".

En acabar el Consell de Ministres, el portaveu de l'executiu, Olivier Véran, ha detallat alguns dels temes discutits en la trobada, on la consigna sembla ser la sobrietat, encara que el govern no vol imposar restriccions sinó apel·lar a la responsabilitat individual.

A la pregunta sobre per la regulació dels vols privats, quan una petició per a prohibir-los circula en xarxes socials i el govern ha admés que planeja limitar-los, Véran ha respost de manera vaga, però ha aclarit que "tot el món haurà de fer esforços".

"Més que esforços, diria que tots hem de parar atenció", ha declarat. El portaveu ha assenyalat que ha sigut un estiu "del després del canvi climàtic, de presa de consciència total, fins i tot entre els més escèptics".

També et pot interessar

stats