Els líders de la UE fracassen en intentar tancar el pressupost per als pròxims anys

Hi ha diferències profundes entre països partidaris de retallar els fons agrícoles i regionals, i d'altres que aposten per mantindre’ls.

El Parlament Europeu
El Parlament Europeu / Europa Press.

Els líders han fracassat en l’intent de tancar aquest divendres un pressupost de la Unió Europea per als pròxims set anys. Segons sembla, hi ha profundes diferències entre països partidaris de retallar els fons agrícoles i regionals, i els països que aposten per mantindre’ls, entre els quals hi ha Espanya.

Aquest desenllaç implica que els líders hauran de tornar a reunir-se per a intentar arribar a un acord, i tot apunta que serà durant la primera setmana de març.

Els caps d’estat i de govern dels vint-i-set han rebutjat en només mitja hora de reunió l’última proposta que ha arribat a la taula, que només introduïa xicotets canvis a les retallades que s’havien plantejat prèviament per a la política agrícola comuna (PAC) i la política de cohesió.

Una proposta "decebedora i insuficient"

El president del govern, Pedro Sánchez, ha qualificat de "decebedora i insuficient", en termes de volum pressupostari, la proposta que ha presentat el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Sánchez ha criticat que es plantege una disjuntiva "enganyosa i tramposa" entre polítiques bones, ja que són bones les noves i roïnes les antigues. "Pensem que polítiques com la de cohesió o la política agrària comuna són polítiques pròximes a la ciutadania, que enforteixen el mercat europeu i, en conseqüència, qualsevol reducció d'aquestes polítiques seria lesiu", ha dit el cap de l'executiu.

El president del govern espanyol també s'ha pronunciat en contra del manteniment del sistema de xecs, un sistema, ha dit, "que beneficia sobretot els països més rics i que tenia sentit amb el Regne Unit dins de la Unió Europea".

Possibilitat d'utilitzar el dret de veto

Per la seua banda, l'eurodiputada socialista valenciana Inmaculada Rodríguez Piñero ha apuntat que Espanya pot esgrimir el dret de veto sobre els pressupostos de la Unió Europea si finalment fora necessari, encara que ha assenyalat que "queda molt partit” i moltes negociacions i que espera que no arribe a ser necessari.

Rodríguez Piñero ha volgut destacar les negociacions dutes terme pel president del govern, Pedro Sánchez, i ha afirmat que ha estat “ferm en la defensa dels valors i els principis europeistes".

També et pot interessar

stats